Здравословно хранене

Здравословно хранене

Здравословното хранене включва във себе си разделното хранене, но едно допълнително условие към това е да се ядът здравословни храни. Понятието здравословни храни означава тази храна която е най-полезна за човешкото здраве, същевременно да осигурява висок дневна дажба на витамини, цени минерали и хранителни вещества за организма.

В класация направена от списанието „Форбс“ на челни позиции в храната да дълголетниците влизали ядките, бобови култури и различни плодове но най-вече ягодите. Специалистите по разделно хранене препоръчват още ежедневна консумация на поне едно яйце и храната ни за закуска да съдържа поне една чаша мляко ценен източник на калций и магнезий за организма. В правилното хранене още не бива да се изключва нито един зеленчук като специалистите диетолози отбелязват голямата хранителна ценност на зелето и броколито към това число ние смело може да добавим и зеленчуци като лукът, патладжан, краставици и доматe. На челни места се препоръчва консумирането на чесън, особено голяма е неговата ценност при хранене в зимните месеци, защото съдържа естествени антибиотици повишаващи имунната система. Заедно със здравословното хранене се препоръчват и питиета на първо място от тях застава силно тонизиращата източна напитка от зелен чай.

За здравословното и правилно хранене е необходимо тези продукти да се консумират в суров вид или с минимална обработка, по този начин техните цени съставки остават там където са и нашия организъм може да ги усвои най-лесно.

Здравословно хранене