ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Много се говори напоследък за здравословното хранене. Човек , ако иска да бъде здрав трябва да внимава какво яде. На първо място трябва да се консумират качествени храни.

Да се избягват храни които съдържат консерванти, оцветители и други вредни за здравето вещества.

Важна стъпка към здравословното хранене  е и правилното съчетание на продуктите.

Всеки  продукт е полезен, но когато съчетаем качествата на един с предимствата на друг, положителният ефект се удължава.

Предлагаме ви няколко съчетания на хранителни продукти.

МОРКОВИ И МАСЛО

Според диетолозите мазните продукти трябва да се избягват. Но забраната не важи за всички съчетания.

Хапвайки само моркови, ние си набавяме каротин. Обаче каротина не се усвоява без мазнини. Масло или зехтин в съчетание с моркови е за предпочитане , защото в тях се съдържа ретинол – животинският аналог на каротина. Двете вещества са разновидности на вит. А. Дневната  мъ доза трябва да си набавяме една трета /1,5 мг./ от ретинол и останалите 3 мг. – от каротин. Това означава, че към половин чаша сок от моркови трябва да добавим 1/3 сметана, а настърганите зеленчуци да залеем със зехтин.

Добре е да знаете, че от едро нарязаните моркови усвояваме 5% , от настърганите моркови – 20%, а при добавена мазнина 50%.

СИРЕНЕ И ЛЕШНИЦИ

Или кисело мляко със слънчогледови семки, извара с орехи, коктейл със счукани бадеми.

Млечните продукти са богати на калций, който укрепва зъбите и костите, помага за нормализиране на теглото.

Обаче за метаболизма на калция е необходим бор, който се съдържа в ядките.

Дневно са нужни само 10 мг. бор, но без тях колкото и мляко да пием няма да има полза от него. А калцият ще се отложи  в бъбреците като камъни.

МЕСО И БРОКОЛИ

Рибофлавинът /вит. В2/, се съдържа в различните видове зеле и зелени зеленчуци, помага за по-пълното усвояване на желязото от месото. Затова добавяйте към каймата зелени подправки и гарнирайте кюфтетата със задушени броколи и карфиол.

МЕСО И ПОРТОКАЛИ

В кисела среда месото се преработва най-добре, а съдържащото се в него желязо се усвоява напълно и ни защитава от анемия. А желязото от своя страна помага на клетките да използват напълно витамин С, който се съдържа в цитрусите.

Съчетанието чаша портокалов сок и кафе е безполезно, защото кофеинът пречи на усвояването на витамин С.  и на желязото.

ХЛЯБ И ИЗВАРА

Тестените изделия са вредни за талията. Но  не съвсем. Соленките с извара са даже и полезни стига да не прекалите.

В тестото от  пълнозърнестото брашно се съдържа никотинова киселина, която нормализира въглехидратната и белтъчната обмяна.

Никотиновата киселина не позволява на въглехидратите да се превръщат в мазнини, а мазнините кара да изгарят и да се увеличава мускулната маса.

Подкожните мазнини се топят.

По време на метаболизма никотиновата киселина изразходва т.н. метилови групи, които се съдържат в липотропните вещества, помагащи за горенето на мазнините. Ако те липсват полза от  никотиновата киселина няма. А обезмаслената  извара е богата на липотропни съединения.

Ако искате да се храните здравословно и да имате перфектна  фигура обърнете внимание как да съчетаете храната си. Само така ще  постигнете желаните резултати.