ПРАВИЛА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

ПРАВИЛА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

СМЕНЕТЕ БЕЛИЯ ХЛЯБ С ЧЕРЕН

По отношение на метаболитните процеси в нашия организъм, бялото брашно не е много по-различно от чистата захар. Затова не е чудно, че множества изследвания са потвърдили ползата от черния хляб-тези които се хранят предимно с изработени от цяло зърно култури, живеят по-дълго и с напредване на възрастта боледуват от много по малко болести.

НЕ НА СУХИТЕ ЗАКУСКИ С ОЦВЕТИТЕЛИ

Мюсли и различните зърнени култури за бързо приготвяне традиционно се смятат за най-здравословния избор на закуска. Но , ако при попадането си в течността те променят цвета й, трябва да знаете – пълни са с вредни добавки, захар и освен това са били преработвани така, че са загубили всичките си полезни свойства.

ЯЖТЕ ТОВА, КОЕТО ЯДЕ БАБА ВИ

Хранително-вкусовата индустрия не стои на едно място – в резултата на това рафтовете на магазините ни са натъпкани с такива неща, в които нашите прадеди дори не биха разпознали хранителен продукт, годен за храна. На нас ни харесва, но на тялото ни – въобще. Факт е че човек инстинктивно търси в храната повече захар, мазнини и сол, а производителите веднага се отзовават на това търсене, за да изпразнят портфейла му. Но от гледна точка на еволюцията тази храна е напълно неестествена за нас, така че колкото повече са се трудили над продукта съвременните научни умове, толкова повече в крайна сметка той е по-вреден.

НЕ ВСИЧКИ МАЗНИНИ СА ВРЕДНИ

Пържените сладкиши и чипс – е едно нещо, но мазната риба /скумрия,аншоа/ – е съвсем друго. Рибната мазнина е богата на незаменими киселини, които са полезни за сърцето, нервната система и кръвоносните съдове. И още нещо. Включете в диетата си храни, които вече са частично обработени от храносмилателната система на гъбички и бактерии. Например кисело мляко, сирене или соев сос – т.е. всичко което изисква закваска и ферментация.

ИЗБЯГВАЙТЕ ПРОДУКТИ ПЪЛНИ С КОНСЕРВАНТИ

Дългият срок на годност обикновено показва по висока степен на преработване, което понижава хранителната стойност на продукта до минимум. Освен това в него със сигурност е пълно с консерванти и други химикали. Изключение правят продуктите, които са били подложени на ферментация /например вино/ и мед, които могат да се съхраняват продължително време и след десетилетия няма да се развалят.

САМИ ОТГЛЕЖДАЙТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

По ирония на съдбата, за повечето от нас приемът на храна в повечето случаи не е предназначен да засити глада ни. Ние ядем от скука, за да запълним времето си, да успокоим нервите си и дори да се възнаградим за нещо. В резултат на това отношението към храната като средство за поощряване води до превъзнасянето почти до култ на сладкото и мазното, а ”захранването” на стреса и скуката се превърна в нещо съвсем обикновено за съвременния човек.

Постарайте се да напълните чинията си с продукти с най-малко 4 различни цвята/по добре ядки/ и тогава ще разберете колко е полезно това наистина. На първо място, най-ярки, естествени оттенъци имат пресните плодове и зеленчуци /а месото, различните гарнитури и хлябове не може да се похвалят с това/ и второ  психолозите казват, че ”разноцветното” в чинията помага да задоволим глада си дори само с един поглед към храната. Освен това консумацията на зеленчуци от различни цветове ви гарантира равномерен поток на всички необходими минерални вещества и ще ви предпази  максимално от различни болежки.

ЧИПСЪТ И БУРГЕРИТЕ НЕ СА ХРАНА

Става дума за биг мак и чипсовете. Пиацата и спагетите са друг въпрос, защото за тях ние имаме собствени български аналози – макарони, юфка, кус-кус.

НЕ КУПУВАЙТЕ ПРОДУКТИ, НАТЪПКАНИ СЪС СТРАННИ ДОБАВКИ

Колкото повече съставки влизат в производството на даден продукт, на толкова по-голямо преработване е била подложена изходната суровина. Така, че там е пълно с консерванти, подсладители, сгъстители, ароматизатори и други изкуствени /ненужни на организма/вещества. Диглицериди, целулоза, ксантанова гума.. Какво вие слагате ли нещо подобно в домашно приготвените ястия? И ако отговорът е ”не” не трябва да позволяваме хитроумните производители да подхвърлят всички тези непознати съставки в храната. Те се стремят да удължат живота на продукта и да го направят по привлекателен  на външен вид за потребителя, а вашата задача е да изберете нещо, което няма да лежи в стомаха ви като мъртва тежест, а ще ви даде максимума от хранителни вещества. Разбира се хранителните добавки са одобрени от регулаторните органи и според твърденията не нанасят вреда, но от друга страна, нашите предци преди хиляди години никога не са виждали ксантанова гума… и са си били напълно щастливи.

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА НАДПИСА ”ОБЕЗМАСЛЕН’

Липсата  на мазнини в продукта с нищо не гарантира полезността му. Бързите въглехидрати точно по същия начин помагат за натрупване на наднормено тегло, но за разлика от мазнините не утоляват глада. В същото време много от продуктите с ниско съдържание или без съдържание на мазнини са доста сладки – същите тези сухи закуски, извара, сладолед и др. С такава изкуствено обезмаслена храна е трудно да се заситиш и в резултат на това общото количество на калориите в диетичната ви храна може да бъде дори по-високо от пълномаслените му аналози.

НИКОГА НЕ БЪРЗАЙТЕ С ЯДЕНЕТО

Мозъкът се нуждае от около 20 минути, за да разбере, че сте се заситили, и да изпрати съответен сигнал до стомаха. Така, че колкото и парадоксално да ви звучи, колкото по бавно ядете, толкова по бързи ще се заситите.

МЕСТНИЯТ БУЛЙОН Е ВРЕДЕН

Местният бульон е една от най-нежеланите храни за вашата трапеза. Както казват лекарите, във водата се сваряват най-вредните вещества, съдържащи се в месото, а едно от тях е тежката животинска мазнина. Именно тя е тази, която допринася  за повишаване на холестерола и запушване на кръвоносните съдове, последвано от сърдечни удари. А зеленчуковата супа това е друг въпрос. В нея се съдържат много хранителни вещества, които се извличат от зеленчуците по време на готвене;

ЯЖТЕ В МАЛКИ СЪДОВЕ

Както се вижда от британско проучване, включващо няколко хиляди доброволци, само след смяната на всички домашни чинии с по-малки хората започват да изяждат средно с 22% по-малко количество храна.

НИКОГА НЕ ПРИЯЖДАЙТЕ

Отново – нашият мозък не разбира веднага, че стомахът ни е пълен в действителност. Сложете вилицата веднага щом почувствате, че ви е тежко на стомаха и чувството за ситост ще се появи след 15-20 мин.

НЕ СЕ ХРАНЕТЕ ”МЕЖДУ ДРУГОТО”

Почти всички продукти, продавани на открито, са пълни с концентрати, вредни мазнини и са бедни на хранителни вещества. Те са подходящи само за да ”дъвчете”нещо или да сложите нещо в устата, но не са в състояние да задоволят глада ви.

НЕ СЯДАЙТЕ САМИ НА МАСАТА

Няколко проучвания са показали, че когато човек яде сам, изяжда повече, отколкото в компанията на други хора. Когато се храните със семейството си или например с колеги, усвояването на храната престава да бъде безсмислен процес за напълване на стомаха и се превръща в един вид ритуал със собствените си правила и ограничения.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ