ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА ЗА ДИЕТА

ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА ЗА ДИЕТА

Когато сядат край масата, и за възрастните, и за децата важи правилото на т.нар. пирамида на здравословното хранене съветват диетолозите.

Пирамидата на здравословното хранене е стройна и бърза за запомняне. Тя ни подсказва кои продукти трябва да са в най-голямо или в най-малко количество в менюто, от кои трябва да хапваме по няколко пъти на ден, а кои – два три пъти в месеца. Тоест става дума за принципи.

НАЙ-ВАЖНО Е ДВИЖЕНИЕТО – Физическата активност трябва да е на ниво. Най-малко половин час дневно. Движението е основата на пирамидата на хранене твърдят експерти. Подобен подход, е по скоро към възрастните, защото децата по природа са активни и любопитни. Важно е обаче да ги насърчаваме да спортуват. В предучилищна възраст просто са им нужни условия да се налудуват – поне 45 минути дневно. Учениците е желателно  обаче да  могат да спортуват редовно.

ПОВЕЧЕ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ – Не във всяко блюдо, разбира се, тъй като  би било прекалено калорично. Най-добре три пъти дневно, в основните хранения. При това от пълнозърнесто брашно /хляб, каши, макарони/, нелющен ориз… Те засищат, дават енергия, богати са на витамини от групата В, на магнезий и фибри. На върха на пирамидата /тоест да се консумират по-рядко/ са сладкишите. Всекидневното хранене на децата с тях е най-лесният път към затлъстяване.

ЛЪЖИЧКА РАСТИТЕЛНО МАСЛО – Колкото по малко е детето, толкова по малко мазнина му предлагаме. Препоръката е тя да не надхвърля 30% от необходимата енергия за деня . Ако 2-годишно дете изпива 4 чаши пълномаслено мляко /дневната доза калций/, то приема около 25 г. мазнини, т.е. почти 250 ккал при нужда от около 12000 ккал. Ако към тази животинска мазнина прибавим примерно 5 лъжички зехтин, нормата ще бъде прехвърлена. Затова, ако 2-3 годишно дете пие доста мляко, избирайте мляко с по ниска масленост /1,5-2%/. Мажете тънък слой масло, кашкавалът да не е по-често от 3 пъти седмично, а месото и колбасите – без тлъстини.

ЗЕЛЕНЧУЦИ – ПОНЕ ТРИ ПЪТИ ДНЕВНО – Разбира се, на закуска, обед и вечеря. При това не за украса, а цял домат, половин чушка, няколко морковчета. Добрият принцип: половината от това, което е в чинията, са зеленчуци.

ПЛОДОВЕ – ПОНЕ ДВА ПЪТИ НА ДЕН – Те са в по малко количество защото съдържат захари. Но пък са по малко калорични от които и да е сладкиш. Доставят витамини, микроелементи и целулоза. Предлагайте ги като втора закуска или привечер, както и за обеден десерт.

ЯДКИ И БОБОВИ РАСТЕНИЯ ДА СЕ  КОНСУМИРАТ ЧЕСТО – Те са богат източник на витамини и минерали, на целулоза, белтъчини и ненаситени мастни киселини. Бобовите култури са и заместител на месото – чиния от грах ще набави толкова белтъчини, колкото и телешкия котлет.

РИБА, МЕСО, ЯЙЦА – В ЗАВИСИМОСТ ОТ МЛЯКОТО – Пирамидата казва, че два пъти дневно детето трябва да получава риба, птиче месо или яйца. Количеството зависи от количеството на изпитото мляко. Ако детето не приема достатъчно мляко, можете да увеличите месото до 200-250 г. Да не забравим, че млякото е преди всичко източник на калций, затова ако детето го пие с неохота, компенсирайте със сирене, извара.

Храна за диета