Защо се трупат мазнини по корема ?

Защо се трупат мазнини по корема ?

Коремната област е едно от местата в човешкото тяло, което е с изключително висока опасност за натрупване на мазнини. Това се дължи на няколко фактора:

Генетични фактори водещи до мазнини в корема

Генетичните фактори играят голяма роля в натрупването на мазнини в коремната област. Гените могат да определят, къде в тялото ще се натрупват мазнини и колко лесно ще се отделят от тялото. Изследванията показват, че около 40-60% от разликите в телесната маса между хората са обусловени от генетични фактори.

Някои генетични мутации могат да увеличат склонността към натрупване на мазнини в коремната област. Например, мутацията на генетичния код на меланинотоксин (MC4R) може да доведе до повишен апетит и натрупване на мазнини в коремната област.

Освен това, различните типове телесни форми са също обусловени от генетични фактори. Например, хората с ектоморфен тип телосложение имат склонност към натрупване на мазнини в коремната област, докато хората с мезоморфен тип телосложение са склонни към натрупване на мазнини в горната част на тялото.

Тези генетични фактори обясняват защо някои хора имат трудности да отслабнат в коремната област, дори ако спазват диета и правят редовно упражнения за корема. Въпреки това, генетичните фактори не са единствената причина за натрупване на мазнини в коремната област, и здравословният начин на живот все още е ключов за поддържане на здрава телесна маса.

Хранителни навици водят до натрупване на мазнини

Хранителните навици са свързани с избора и консумацията на храни и напитки от страна на хората. Те играят важна роля в опазването на здравето и предотвратяването на различни заболявания. Една здравословна диета се характеризира с консумиране на достатъчно количество хранителни вещества като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали, както и с намаляване на консумацията на ненужни за организма храни.

Нека разгледаме някои от най-важните аспекти на хранителните навици:

  1. Балансирана диета – За да получите всички необходими хранителни вещества, е важно да имате балансирана диета, която включва храни от всички групи хранителни вещества. Това включва зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, белтъци, мазнини и млечни продукти.
  2. Количествено ограничение – Поддържането на здравословна телесна маса може да изисква ограничаване на количеството на храни и напитки, които консумирате. За да отслабнете, трябва да консумирате по-малко калории, отколкото изразходвате.
  3. Избягване на прекалено мазни и захарни храни – Прекалената консумация на храни, богати на мазнини и захар, може да доведе до натрупване на излишък от калории и ограничени количества на важни хранителни вещества, като витамини и минерали.
  4. Хранене в правилния момент – Разпределението на храната през деня е също много важно. Закуската е особено важна, тъй като тя дава на тялото енергия за целия ден. Закуската може да помогне също и да намали нивата на глад в течение на целия ден.
  5. Правилна храна за определени заболявания

Хормоните влияят на килограмите

Нивата на хормоните играят важна роля в метаболизма на тялото и натрупването на мазнини, особено в областта на корема. Един от хормоните, свързани с натрупването на мазнини в тази област, е кортизолът.

Кортизолът е хормон, който се произвежда в кората на надбъбречните жлезди и играе роля в регулирането на метаболизма на глюкозата, налягането на кръвта и възпалителните процеси. Високите нива на кортизол могат да бъдат свързани с натрупването на мазнини в коремната област.

Когато нивата на кортизол в тялото са високи, това може да доведе до повишаване на апетита, намаляване на метаболизма и нарастване на нивата на инсулин, което може да ускори натрупването на мазнини. Високите нива на кортизол могат да бъдат свързани и с други здравословни проблеми като високо кръвно налягане, инсулинова резистентност и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Важно е да се отбележи, че натрупването на мазнини в корема може да бъде свързано и с други фактори като генетика, липса на физическа активност и хранителни навици. За да намалите нивата на кортизол в тялото и да предотвратите натрупването на мазнини в коремната област, може да се прилагат някои стратегии като управление на стреса, редовна физическа активност, здравословна диета и добър сън.

Друг хормон, който играе важна роля и може да доведе до увеличаване на количеството мазнини в тялото е инсулинът.

Мазнини в корема