ЗАЩО ПЪЛНЕЕМ ?

ЗАЩО ПЪЛНЕЕМ ?

Често ненадейното качване  на килограми говори за здравословни проблеми.

Най-често причина за наднорменото тегло е недоспиването. Ако човек не се наспива, организмът му отделя по малко лептин /хормон, отговарящ за усещането  му за ситост/ и  започва постоянно да преяжда. Така, че ако ви е трудно да свалите килограми се постарайте, на първо място да се наспите добре. Ако и това не решава проблема, трябва да се замислите за други  причини.

Ето и някои причини поради които пълнеем :

  1. ХИПОТИРЕОЗА – Появява се проблем с щитовидната жлеза, в следствие на което е забавена обмяната на веществата. Организмът започва по бавно да изгаря калории. Характерен признак на хипотиреозата е наддаване на килограми при липса на апетит, съчетано с лесна умора, отпуснатост и сънливост. При това положение трябва да се обърнем към ендокринолог.
  2. ДИАБЕТ – При захарен диабет се нарушава производството на инсулин в организма, в резултат на което нивото на глюкозата се повишава, провокирайки мастни натрупвания. Човек изпитва непрекъсната жажда, изсушават се кожата и лигавицата. Желателно е в този случай да се консултираме с ендокринолог, специализирал се в областта на диабета. Проверката на кръвната захар е задължителна.
  3. ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЧНОСТИ  – Ако при леко натискане в предната част на пищяла на крака остава бавно изчезваща вдлъбнатина, значи имате задържане на течности. Причина за задържане на течности може да бъде прекаляване  с люта и солена храна, което пък нарушава функциите на бъбреците и сърцето. Сърдечните отоци се развиват седмици наред и обикновено са съпроводени със задух, тахикардия, посиняване на устните.Бъбречният отток може да възникне за една нощ и е съчетан с усещане на слабост, болки в областта на пояса, намаляване количеството на отделяната урина. Непременно споделете проблема с личния си лекар.
  4. ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС – Женският полов хормон естроген се произвежда не само от яйчниците, а и от мастната тъкан. Когато с напредване на възрастта функцията на яйчниците затихва, организмът започва усилено да  натрупва мазнини, за да съхрани източника на естроген. Затова много жени качват килограми след менопаузата. Освен това след 45-55 години намалява отделянето на тестостерон, вследствие на което намалява и мускулната маса, забавя се изгарянето на калории. Добре е  още след 40-годишна възраст ежегодно да контролираме хормоналния фон, за да забележим измененията още в началото. Тогава проблема по лесно се коригира. В случая полезна е консултацията с генеколог-ендокринолог.
  5. СРЕС – От притеснения хората слабеят рядко. Напротив при стрес вероятността да напълнеем е огромна. Първо защото мнозина да склонни да ‘’изяждат’’ емоциите си. Второ защото стресът подпомага отделянето на кортизол – хормон, които отговаря за натрупването на мастни запаси. И  накрая стресът може да доведе до хормонална недостатъчност. Научете се да контролирате емоциите си. Добре е да усвоите техники за релаксация, да регулирате дневния си режим, да спите достатъчно. Ако всичко това не помогне обърнете се към психотерапевт.
  6. ПРИЕМА НА ЛЕКАРСТВА – За внезапното качване на килограми често е виновна домашната аптечка. Например някои хормонални  препарати /вкл. оралните контрацептиви/ са способни да ви ‘’подарят’’ 3-5 кг. в повече. Подобен ефект имат и други групи лекарства като невролептици и антиконвулсанти, антидепресанти, много препарати приемани при хепертония и диабет. При такива ситуации споделете проблема с лекаря назначил ви сътветната терапия.