ВИТАМИНИТЕ ПОДМЛАДЯВАТ

vitaminiОТ ТОВА КАКВО ЯДЕМ ЗАВИСИ КАК ОСТАРЯВАМЕ. АКО ЛИШАВАМЕ ОРГАНИЗМА ОТ НЕОБХОДИМИТЕ ЗА НЕГО ПРОДУКТИ, ТОЙ ЩЕ ОСТАРЕЕ ПО БЪРЗО.

 

За да избегнем деградацията, трябва да въоръжим тялото с антиоксиданти. Те се съдържат в някои хранителни продукти, богати на витамини. Ето някои от тайните за нашата младост и здраве:

 

ВИТАМИН А – ПРЕДОТВРАТЯВА БРЪЧКИТЕ

Витамин А се съдържа в растителните мазнини. За изглаждане на кожата на лицето  дерматолози предписват кремове с витамин А. Този витамин може да се приема и на дражета, без да се прекалява с него. Излишното количество се складира в тъканите на организма и е вредно. Консумирането на масло и олио е достатъчно, за да не липсва  витамин А в организма. Това повишава шансовете ни да останем млади по-дълго време..

 

Витамин А е необходим за растежа на организма и развитието на тъканите. Гарантира доброто състояние и еластичност на кожата. Предпазва бронхитите от инфекциозни заболявания.

 

Витамин А се съдържа в храни от животински произход, богати на мазнини – черен дроб, бъбреци, тлъсти риби, яйца, сирене, пълномаслено мляко а също и в маргарина, олиото. Трябва да се избягват вегитарианските диети, които лишават организма от витамин А.

 

Бетакаротинът действа много-функционално, укрепва имунната система на кожата. Ето защо целогодишно трябва да се консумират моркови, зеле, тиквички, картофи, червени чушки, манго, тиква, сушени кайсии. Нужното количество витамин А се съдържа в 2 яйца, 30 г. масло, 85 гр. моркови. Същата работа щесвърши 50 гр. черен дроб.

 

Бета каротин има и в плажните масла. Той допринася за безопасния загар на кожата, предпазва кожата от изгаряния и слънчеви алергии.

 

Недостигът на витамин А се чувства след години. Изразява се в отслабване на зрението през нощта и пресушаване на кожата.

 

Маслото е шампион по съдържание на витамин А Доста жени умишлено избягват консумирането на масло, което обяснява честият му недостиг при  жените. А съвсем малко количество е достатъчно, за да не страда организмът. Олиото и маслото са най-добрите източници на витамин А при условие че се консумират в сурово състояние. Термичната обработка унищожава голяма част от витамина. Пържените ястия са трудносмилаеми и вредни за сърцето. Полезно е да се яде сутрин намазана с 20 г. масло филия хляб.

 

ВИТАМИН Е – ЗАПАЗВА КОЖАТА КРАСИВА

Съдържа се в олиото и орехите.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който предотвратява появата на тумори и сърдечносъдови проблеми. Благодарение на това предпазва кожата от външни агресии като слънце, цигарен дим, ултравиолетови лъчи и прах. Благоприятства кръвообръщението, осигурява нормално хидратиране на кожата, подсилва, защитния й слой и я запазва свежа.

 

 

Витамин Е се съдържа още в бадемите, слънчогледа, растителните масла.

 

Недостигът на витамин Е води до намаляване калогена в организма и задълбочава бръчките. Увеличават се сърдечните проблеми, води до загуба на мускулна маса, причинява преждевременната поява на старчески петна по кожата. При недостиг на витамин Е нараства рискът от тумори и катаракт. Резервите от витамин Е се изчерпват бавно.

 

Избягваме да ядем бадеми, фъстъци, кашу от страх, че ще напълнеем, а това са продуктите, които съдържат най-много витамин Е. 100 г. бадеми осигуряват 24 мг. витамин Е. В 2 с.л. слънчогледови семки има 28 г. от витамина, а дневната ни нужда е 12 мг.

 

ВИТАМИН С

Витамин С не взема директно участие в процеса на защита, но е най-известният антиоксидант. Действа в синхрон с другите елементи, които предотвратяват стареенето на клетките и по специално на кожата. Усилва защитното действие на бета-каротина, селена и витамин Е. Съдържа се в плодовете и зеленчуците.

Витамини