ВИТАМИНИТЕ ПОДМЛАДЯВАТ

ВИТАМИНИТЕ ПОДМЛАДЯВАТ

ОТ ТОВА КАКВО ЯДЕМ ЗАВИСИ КАК ОСТАРЯВАМЕ. АКО ЛИШАВАМЕ ОРГАНИЗМА ОТ НЕОБХОДИМИТЕ ЗА НЕГО ПРОДУКТИ, ТОЙ ЩЕ ОСТАРЕЕ ПО БЪРЗО.

За да избегнем деградацията, трябва да въоръжим тялото с антиоксиданти. Те се съдържат в някои хранителни продукти, богати на витамини. Ето някои от тайните за нашата младост и здраве:

ВИТАМИН А – ПРЕДОТВРАТЯВА БРЪЧКИТЕ

Витамин А се съдържа в растителните мазнини. За изглаждане на кожата на лицето  дерматолози предписват кремове с витамин А. Този витамин може да се приема и на дражета, без да се прекалява с него. Излишното количество се складира в тъканите на организма и е вредно. Консумирането на масло и олио е достатъчно, за да не липсва  витамин А в организма. Това повишава шансовете ни да останем млади по-дълго време..

Витамин А е необходим за растежа на организма и развитието на тъканите. Гарантира доброто състояние и еластичност на кожата. Предпазва бронхитите от инфекциозни заболявания.

Витамин А се съдържа в храни от животински произход, богати на мазнини – черен дроб, бъбреци, тлъсти риби, яйца, сирене, пълномаслено мляко а също и в маргарина, олиото. Трябва да се избягват вегитарианските диети, които лишават организма от витамин А.

Бетакаротинът действа много-функционално, укрепва имунната система на кожата. Ето защо целогодишно трябва да се консумират моркови, зеле, тиквички, картофи, червени чушки, манго, тиква, сушени кайсии. Нужното количество витамин А се съдържа в 2 яйца, 30 г. масло, 85 гр. моркови. Същата работа щесвърши 50 гр. черен дроб.

Бета каротин има и в плажните масла. Той допринася за безопасния загар на кожата, предпазва кожата от изгаряния и слънчеви алергии.

Недостигът на витамин А се чувства след години. Изразява се в отслабване на зрението през нощта и пресушаване на кожата.

Маслото е шампион по съдържание на витамин А Доста жени умишлено избягват консумирането на масло, което обяснява честият му недостиг при  жените. А съвсем малко количество е достатъчно, за да не страда организмът. Олиото и маслото са най-добрите източници на витамин А при условие че се консумират в сурово състояние. Термичната обработка унищожава голяма част от витамина. Пържените ястия са трудносмилаеми и вредни за сърцето. Полезно е да се яде сутрин намазана с 20 г. масло филия хляб.

ВИТАМИН Е – ЗАПАЗВА КОЖАТА КРАСИВА

Съдържа се в олиото и орехите.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който предотвратява появата на тумори и сърдечносъдови проблеми. Благодарение на това предпазва кожата от външни агресии като слънце, цигарен дим, ултравиолетови лъчи и прах. Благоприятства кръвообръщението, осигурява нормално хидратиране на кожата, подсилва, защитния й слой и я запазва свежа.

Витамин Е се съдържа още в бадемите, слънчогледа, растителните масла.

Недостигът на витамин Е води до намаляване калогена в организма и задълбочава бръчките. Увеличават се сърдечните проблеми, води до загуба на мускулна маса, причинява преждевременната поява на старчески петна по кожата. При недостиг на витамин Е нараства рискът от тумори и катаракт. Резервите от витамин Е се изчерпват бавно.

Избягваме да ядем бадеми, фъстъци, кашу от страх, че ще напълнеем, а това са продуктите, които съдържат най-много витамин Е. 100 г. бадеми осигуряват 24 мг. витамин Е. В 2 с.л. слънчогледови семки има 28 г. от витамина, а дневната ни нужда е 12 мг.

ВИТАМИН С

Витамин С не взема директно участие в процеса на защита, но е най-известният антиоксидант. Действа в синхрон с другите елементи, които предотвратяват стареенето на клетките и по специално на кожата. Усилва защитното действие на бета-каротина, селена и витамин Е. Съдържа се в плодовете и зеленчуците.

Витамини