ДОПЪЛНИТЕЛНО ВИТАМИНИ

vitaminiВИТАМИНИ СРЕЩУ УМОРА
Срещу умората специалистите препоръчват преди всичко промяна в начина и хигиената на живот /достатъчно сън, редовно физическо натоварване, подходяща диета/. Всичко това, допълнено с комбинация с витамини, би помогнало да се справите по-лесно с умората, връхлитаща хората при смяна на сезоните. Витамините против умора са от групата В и по специално витамините В1 и В6, които засилват психическата съпротива. Добре е те да се приемат в комбинация с витамин С, който макар и не толкова диезамизиращ, поддържа бдителността на организма и по този начин се бори срещу пристъпите на лошо настроение. За отбелязване е, че не  съществува  никакъв риск при предозиране на тези витамини.

ПУШИТЕ – ТОГАВА ИМАТЕ НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ ВИТАМИНИ
Препоръчителната доза витамин С за всеки е от порядъка на 60 да 100 мг. дневно. Пушачите обаче трябва да приемат поне двойно количество. Множество изследвания доказват, че при пушачите нивата на витамин С в кръвта са значително по-ниски. Само една изпушена цигара увеличава с 25 мг. нуждата от витамин С. Затова ако пушите и не консумирате редовно големи количества плодове и зеленчуци, ще трябва да приемате всекидневно по една голяма разтворима таблетка витамин С – за предпочитане сутрин, защото вечер той може да ви попречи да заспите.

ВИТАМИНИТЕ ПРЕБОРВАТ ХРЕМАТА
За разлика от цигарите хремата не предизвиква недостиг на витамин С. В случая той е полезен заради ролята си да активира имунната система, помагайки на организма да се бори срещу микробните и вирусните инфекции. Изследване доказва, че витамин С допринася за намаляване на симптомите на хремата и ускорява излекуването. Но трябва да се приема в големи дози /1 до 2 гр. дневно/. Препоръчително е приемът да започне още след първите симптоми и да продължи до края на заболяването.

ПРИ СПАЗВАНЕ НА ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ ВИТАМИНИ
Когато сте на диета, ядете по малко. Така се намалява и общото количество на приетите витамини. За да бъде избегнат рискът от недостиг на витамини през този период трябва да приемате всеки ден по 1-2 капсули коктейл от витамини. В случай, че диетата ви не включва млечни продукти, ще трябва да приемате допълнително и калций по 1 таблетка от 500 мг. дневно.

БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ВИТАМИНИ
През периода на бременността хранителните нужди са по-големи, което налага приемането на допълнителни количества витамини. И по-конкретно на витамин А и Д. Препоръчва се и по-вече витамин В /В6, В9/. Бременните, особено онези, които дълго време преди това са приемали противозачатъчни, почти винаги имат дефицит на витамин В6. На него се дължат честото гадене и повръщане, както и появата на киселини в хранопровода. Добавка от 10-20 мг. дневно не крие никакви рискове. Колкото до витамин В9 /или фолиева киселина/, той е необходим за правилното развитие на ембриона – 10%от  жените , особено по слабите, страдат от недостиг от витамин В9, което води до риск от анемия у бъдещата майка и раждане на бебе с малко тегло.Най-богат на витамин В9 е спанакът.

ВИТАМИНИ