Витамин Б12 – какво трябва да знаем за него

Витамин Б12 – какво трябва да знаем за него

Витамин В12, познат още като кобаламин, е основен витамин, от който се нуждае тялото на всеки жив човек. За съжаление този витамин не се произвежда в човешкото тяло и единственият начин да си го набавим е чрез храната. Има редица научни изследвания, които доказват, че витамин б12 играе важна роля в поддържане на цялостното здраве на човек. От една страна той е важен за нормалното функциониране на нервните клетки, от друга е важна част за правилното репликиране на ДНК структурата и не на последно място кобаламинът е необходим е за образуването на червените кръвни клетки (еритроцити).

За повечето възрастни препоръчителният дневен прием е 2,4 mcg. Тези дози са по-високи за бременните и кърмещите жени.

Храни богати на витамин Б12

Витамин B12 се съдържа главно в животински продукти, като месо, риба, млечни продукти и яйца. Той се абсорбира в тънкото черво и се свързва с протеина интринзичен фактор (IF). Витамин B12 се запазва в тялото за продължително време, което означава, че недостатъкът на витамин B12 е по-малко често срещан отколкото при други витамини.

От храните най-богати на витамин б12 са Месо (говеждо, свинско, пилешко), Риба (тон, скумрия, сьомга, пъстърва), Морски дарове (миди, скариди, калмари),  Млечни продукти (мляко, сирене, краве масло, кисело мляко, йогурт), яйца.

За хората, които не консумират животински продукти, съществуват обогатени с витамин B12 растителни млечни продукти, като например соево мляко, оризово мляко и кашу мляко. Обогатени с витамин B12 са и някои зърнени култури, като някои видове пуканки и зърнени култури за закуска.

Недостиг на витамин Б12

Както вече споменахме в статията, витамин Б12 не се произвежда в тялото на човек, а се набавя предимно с храната, въпреки това той се запазва известно време в тялото. Изложени на опасност от недостиг на витамин Б12 са предимно хора, които гладуват или избягват за продължителен период от време консумацията на месо, млечни продукти и риба. Също така има и някои заболявания, които влияят на усвояването на витамин б12 и водят до неговия дефицит.

Симптомите на недостига на витамин B12 включват умора, слабост, повишена раздразнителност, главоболие, , смущения в паметта и концентрацията, болки в стомаха, диария и др.

Недостигът на витамин B12 може да доведе до различни здравословни проблеми, включително:

  1. Анемия – Недостигът на витамин B12 може да доведе до мегалобластна анемия, при която червените кръвни клетки са големи и не могат да се разделят нормално, което води до ниското им число и намалена кислородна доставка до организма.
  2. Неврологични проблеми – Недостигът на витамин B12 може да доведе до неврологични проблеми, като например трептене, парестезии (утробата), трудности при ходене и балансиране, слабост на мускулите, депресия и деменция.
  3. Увеличение на риска от сърдечно-съдови заболявания – Някои изследвания показват, че недостигът на витамин B12 може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания.
  4. Преждевременно раждане – При жените в ранните стадии на бременността недостигът на витамин B12 може да доведе до ниско раждано тегло на бебето и риск от преждевременно раждане.
  5. Други проблеми – Недостигът на витамин B12 може да доведе до умора, слабо имунитет, проблеми с концентрацията и паметта, увеличение на риска от камъни в бъбреците и др.

Ето защо е важно да се консумират достатъчно храни, богати на витамин B12, или да се приемат хранителни добавки с витамин B12, особено ако сте в група на хората с повишен риск от недостиг на витамин B12.

Витамин Б12