ВИШНИТЕ – ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ

ВИШНИТЕ – ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ

Вишните са тъмночервени плодове със кисело-сладък вкус.

Вишните съдържат:

         органични киселини /ябълчена, лимонена, салицилова/

          минерални вещества и микроелементи /калий, желязо, фосфор, магнезий, калий, много мед/

         пектинови вещества

         ензими

         захари

         дъбилни и багрилни вещества

         витамините А, С, РР

         фолиева киселина

         антоциани

Във костилките на вишната има тлъсто масло, етерично масло, гликозиди.

Кората на вишната съдържа дъбилни вещества.

Вишните се консумират пресни, могат да се сушат и консервират.

От вишни се приготвят сладка, компоти, сокове, сиропи, ликьори.

Вишните са ценен диетичен продукт, които подобрява апетита.

Вишните са ефикасно средство  за лечение на анемия поради значителното количество желязо и други микроелементи които съдържа.

При обилна менструация при жените те се смятат за едно от най-добрите средства.

Ситно надребнените  листа от вишна се използват като  кръвоспиращо средство при кръвотечение на нос и при нараняване  на кожата. За целта може да се използва отвара от листа, с която се напоява памучен тампон.

При хепатит се приема отвара от вишневи листа. За целта се вземат 10 сушени надробени листа, заливат се с 1 ч.ч. прясно мляко и се варят 30 минути на слаб огън. Отварата се прецежда и от нея се пият по 0,3 чаена чаша 3 пъти на ден.

Прясно изцеден вишнев сок се използва при смъкване на температура и като освежаващо средство при простудни заболявания и треска.

Пресните вишни и вишнев сок или сироп облекчават кашлицата и действат отхрачващо при бронхити и трахеити.

Като лечебно средство се използва и засъхналия сок на вишневото дърво /смолата/ Прилага се при гастрити и язви на стомаха.

Плодовете и сокът  на вишната притежава антисептични свойства : те потискат развитието на причинители на дизентерията и  гнойните инфекции стафилококите и стрептококите.

Вишните съдържат салицилова киселина, което ги прави ефикасно средство за лечение на ревматични заболявания.

Вишните се използват за лечение на бъбречни заболявания. Вземат се 30 гр. вишневи дръжки и се кипват в 1 л. вода. Прецеждат се и с горещата отвара се заливат ½ кг. вишни. След 20 минути течността  се прецежда, като вишните се пасират през марля. Напитката се изпива за едно денонощие.

Пресните вишни се смятат за  меко слабително средство, особено ефикасно при запек, свързан с недостатъчна двигателна активност на червата.

Вишните са ценен плод за профилактика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Това се обяснява с високото им съдържание на съединения от Р-витаминния комплекс, които заздравяват стените на  капилярите и имат противохипертонични  свойства.

В народната медицина вишневият сок и отварата от вишни се прилагат при епилепсия и психични заболявания. Седативното им действие се обяснява с това, че в плодовете се съдържа голямо количество мед, което действа успокоително  на нервната система.

Вишни