ВЕЛИКИТЕ ПОСТИ СА НАЙ-ДРЕВНАТА ДИЕТА

postiВероятно много  хора спазват великите пости. Има за какво. Диетата е не само идеално балансирана, но и проверена с вековете. Лекарите смятат, че постенето е много полезно за организма – то стабилизира работата на имунната и хормоналната система, влияе благоприятно на храносмилателните органи, премахва излишните килограми и ви дарява с енергия.

Диетолозите препоръчват тази диета, без да се замислят.

Организмът получава необходимото количество полезни вещества и няма да изпитва нужда от нищо.

Постенето е прекрасна профилактика на целулита. Защото за няколко седмици се налага да откажете цигарите, алкохола, тестените продукти.

 

Освен алкохола и никотина през дните на постене са забранени животинските продукти – месо, риба, мляко и яйца, както и бомбоните, хлябът с мая, баничките и майонезата.

Затова обаче са разрешени зеленчуците, плодовете, маринатата, гъбите, ядките, сухарите.

 

Два пъти може да си позволите да ядете риба и да си пийнете червено вино – в дните на големите църковни празници.

 

Най-строгият пост е първата и последната седмица. Т.нар. чист понеделник е разтоварващ ден на вода, а петъкът през първата седмица – разтоварващ ден на варена подсладена пшеница.

ТРЯБВА ТАКА ДА ПРОВЕДЕТЕ ПОСТЕНЕТО, ЧЕ ДА НЕ НАВРЕДИТЕ НА ОРГАНИЗМА СИ.

Великите пости имат важно физио;огично значение за нашето здраве. През това време се ограничава не само употребата на  белтъчина, но също и на мазна храна, което помага на организма по-бързо да отделя жлъчния сок.

 

В дадения случай жлъчните пътища в организма работят в хипертонус, а след връщане към нормалното хранене се получава съкращаване на жлъчния мехур и отделяне на застоялия жлъчен сок. Мазните продукти и яйцата, които се връщат в менюто след приключване на постите, са много добро натурално средство за отделяне на жлъчния сок. Но хората които страдат от камъни в жлъчката, трябва да внимават, не е изключено през този период да получат пристъпи.

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ЗДРАВЕТО И БОДРОСТТА СИ БЕЗ ЖИВОТИНСКИ БЕЛТЪЧИНИ ЦЕЛИ 40 ДНИ?

Постещите наблягат на растителните белтъчини, които най-вече се съдържат в гъбите, в бобовите и соевите продукти. Натуралните соеви белтъчини са истински заместител на рибните и месните продукти. В тях се съдържа голямо количество от необходимите аминокиселини. Затова точно тези растителни белтъчини лесно могат да избавят организма от белтъчното гладуване.

 

Относно проблемите, които понякога възникват от някои ястия, можем да кажем, че основно това е нарушение на усвояването на естествените мастноразтворими витамини. Например витамините А, Д , Е. Желателно е да ги приемате отделно.

 

Освен това този, който пости, може да получи обостряне на заболябанията, които има, както и проявяване на симптоми на болестите, които по рано са протичали скрито.

 

Относно режима на хранене тук мнението на медицината се различава от това на църквата. Според  църковните норми трябва да се приема храна по един път. Но лекарите не са съгласни с това, те препоръчват да се храните редовно. В този случай на помощ могат да ви дойдат соевото мляко и прясно изцедените сокове. Диетолозите смятат тези продукти за храна, а не за напитки.