ВЕГИТАРИАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО

ВЕГИТАРИАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО

Смисълът на вегитарианството е не само да изхвърлите от чинията си животинските продукти и да минете на растителна диета. То означава да водите хармоничен живот и от филосовска и морална гледна точка, да се стремите към самоусъвършенстване. Вегитарианството е ключ към добро здраве и тонус.

Твърдението, че сме устроени да ядем месо, е оборено от анатоми и физиолози още през ХIX. Човешката храносмилателна система се различава съществено от тази на хищните животни и е по-близка до висшите тревопасни бозайници и маймуните, които са вегитарианци.

Десетки хора са се отървали от много болести , като са спрели да ядат храни от животински произход.. Освен това дебел вегитарианец няма.

Вегитарианците са 4 вида:

         крайни – вегени, които ядат само сурова растителна храна

         същински – не хапват нищо  от животински произход, но подлагат на обработка растителната храна.

         Полувегитарианци – позволяват си яйца, мляко, сирене, кашкавал.

         Лъжливи – не се лишават от риба, морски продукти, пиле

Ако сте избрали към кой  от видовете се стремите, ето как се става вегитарианец. Диетолозите съветват да не се преминава рязко към безмесно хранене. Важно условие за здравословно и пълноценно хранене е манюто да е балансирано и организмът да не се лишава от необходимите му вещества.

Трябват следните комбинации в дневното меню, за да доставят на тялото ви 8-те важни аминокиселини, необходими за синтеза на белтъчини:

Бобови +зърнени + зеленчуци

Бобови + семена

Ядки + зеленчуци

Зърнени + семена

Препоръчва се половината от дневното меню на вегитарианците да е от сурови плодове, зеленчуци, кълнове. Добре е начинаещите вегитарианци да знаят, че умората, безсилието, лошата концентрация, косопадът, чупещите се нокти са предупредителни сигнали за недостиг на желязо, цинк, белтъчини. Това означава, че са объркали нещо в менюто си и веднага трябва да се погрижат да балансират храната си.

Ако сте решили да станете вегитарианци трябва да знаете, че желязото в растителните храни се усвоява по-трудно от това в животинските. Изследвания сочат, че човек приема до 8% желязо от растителна храна и 20% от животинска . Недостигът му води до анемия. Знайте обаче, че чаша прясно изцеден сок от грейпфрут или портокал повишава 7 пъти усвояването на желязо заради витамин С в него.

Крайните вегтарианци, които не ядат дори мляко и яйца, често страдат от недостиг на цинк. Затова е задължително в менюто да присъстват повече соя, семена, бирена мая.

Плодовете и зеленчуците зареждат тялото с витамини. Това обаче  не важи за витамин В12, изключително необходим за нервната система. Има го в животинските продукти и организмът си го доставя от месото, яйцата и млякото. Затова е добре стриктните вегитарианци да го приемат допълнително.

Сровоядството е разпространено сред вегитарианците. Концепцията на суровоядството е, като поемаш свежи плодове и зеленчуци, директно усвояваш акумулираната в тях слънчева енергия. При варене и печене се разрушават 30-50% от полезните елементи и особено биологичноактивните вещества.

Суровоядството прочиства организма ни. Суровата храна и растителните влакна в нея помагат срещу лениви черва, запек и хемороиди. Суровата храна се отразява добре на болни бъбреци, като  облекчава водния обмен.

Суровоядството се препоръчва при подагра, тъй като освождава организма от пикочни киселини, при атеросклероза, високо кръвно, кожни заболявания, ревматизъм.

По твърдата сурова храна укрепва венците и зъбите.