Килограмите по празниците

banket teglo

Килограмите по празниците

Наближава цяла серия от зимни празници – Коледа, Нова година, служебни партита, именни дни. Все поводи, заради които се събираме около маса и похапваме или изпиваме по няколко питиета повече от обичайното без угризения на съвестта. Този сезон е неподходящ за започване на диета, но можем да спазваме някои правила за да запазим теглото си.

 

 

КОГАТО СТЕ КАНЕНИ НА ГОСТИ – Опитайте се да ядете редовно и разумно през деня, без да пропускате хранене. Така няма да се появите на масата прегладнели и няма да се нахвърлите безогледно върху калоричната вечеря. Сипвайте си малки порции в чинията. Ако не сте се нахранили, винаги може да си сипете допълнително. Опитайте да си спестите соса към ястието или дресинга към салатата. Така ще намалите поетите калории поне със 100 дори и повече.

 

АКО ВИЕ КАНИТЕ ГОСТИ – Поднесете пилешко, пуешко, заешко или телешко месо вместо свинско. В 100 г.пилешко филе има само 120 ккал., а в 100 г пуешки гърди – 103, в 100 г. заешко -124, в 100 г. телешко филе – 109. За сравнение в 100 г свинско каре има 330. Най-добре месото да е задушено или печено на скара.

 

Сурово-сушените колбаси също са много калорични – в 100 г. луканка има 460 ккал. За сметка на това 100 г. шунка съдържат само 96. Вместо пържени картофи сервирайте като гарнитура различни видове задушени зеленчуци. Те са богати на фибри и бедни на калории. Подходящи са карфиолът, бяло и червено зеле, тиква, цвеклото, броколите, брюкселското зеле, морковите, аспержите. След обилна вечеря е добре да не заспивате веднага. Препоръчително е да не ядете поне 4 часа преди лягане.

 

АКО ОТИВАТЕ НА ПАРТИ – Пийте вода през целия ден. Доказано е, че само пиенето на 2 литра вода дневно намалява броя на приетите за деня калории със 150. Учените смятат, че изпитото количество течност регулира метаболизма. Освен това със сигурност ще се чувствате по добре на следващия ден. Всички видове алкохол са богати на калории. Класацията водят уискито и ликьора.. Водката, джинът и ромът ги следват. Тъй като почерпването по празниците е неизбежно, добре е да се пие по чаша вода между питиетата, което ще намали броя им. Избягвайте газираните напитки. Добри алтернативи са минералната вода с лимон или натурални сокове без захар.