Суперхраните на есента

Суперхраните на есента

Всеки сезон има плодове и зеленчуци, които го правят уникален и различен от останалите сезони. Въпреки, че през есента много от растенията се подготвят за зимата или загиват през този сезон зреят и едни от най-обичаните и полезни храни.

 

Червено цвекло

Ползите за здравето на хората от консумацията на цвекло са известни още от преди 2000 години. Още по времето на древните асирийци червеното цвекло било познато като лечебно растение, 100 години по-късно то става културно растение отглеждано като зеленчук в селскостопанските дворове.

Консумацията на червено цвекло стимулира различни системи в организма. От една страна червеното цвекло понижава кръвното налягане, което го прави много подходящ зеленчук за хората с хипертония. Червеното цвекло е мощен антиоксидант, който спомага за пречистването на черния дроб от токсини. Освен като лечебно растение от цвеклото се добива и рафинирана захар. Вече през далечната 1898 година отваря първия завод в България за добив на захар от цвекло.

Ряпа

Ряпата навлиза по българските земи през средновековните и много бързо се превръща в традиционна храна. В ряпата преобладават захаридите, наситените мазнини и малко количество белтъци, но за сметка на това ряпата е мощен източник на ензими и витамини. За ряпата се знае, че има високо съдържание на калиева сол, като в черната ряпа съдържаните е 3 пъти повече от това в бялата. Ряпата е ценен източник на витамини от Б комплекса, които подобряват храносмилането.
Имайте в предвид, че честата консумация на ряпа в големи количества може да доведе до образуването на жлъчни камъни. Причината за това, че ензимите в ряпата активизират черния дроб, а засилената му функция води до отделянето на по-голямо количество жлъчен сок.

Дюля

Може ли да говорим за есента и есените хранителни продукти дарени от природата и да забравим да споменем един от най-страните плодове през този период, а именно дюлята. Като плод дюлята е богата на захари и органични плодови киселини, витамини в това число витамин C, E и витамин PP, всяка дюля е богата на пектинови вещества и целулоза. Всеки, които консумира дюля усеща уникални аромати, които са неповторими и никой друг плод не може да ги достигне това се дължи на етеричните масла.

Освен вкусен плод, богат на витамини дюлята в народната медицина и сред народните лечители е позната и като лечебно средство. При белодробни проблеми ошав от дюля действа като отхрачващо средство. През 17 век дюлята е била основно средство за борба с белодробната туберкулоза. При разстройство се препоръчва печена дюля, която има затягащо действие.

Тиква

тиква

В списъка ни нямаше как да подминем тиквите, те са един от символите на есента. Смело може да заявим, че няма българин който да не е опитва печена тиква, варена или поне в тиквеник. Днес векове след като е била принесена и адаптирана тиквата има много разновидности – фуражна тиква, техническа тиква (за семе) и сладка тиква за готвене. Но във всяка една от тези групи има редица видове тикви.

В тази статия няма да се спираме за формата на плодовете или окраската на месото на тиквата. Ще засегнем по-основни неща!

Малко известно е че плодът на тиквата е с висока хранителна стойност. По съдържание на въглехидрати дори надминава картофите, а по съдържание на каротин (провитамин А) е с по-високи стойности от морковите. Освен като храна тиквата е и лечебно растение. При бъбречни и сърдечни проблеми бабите препоръчват консумацията на тиква. Освен това след тежки заболявания през есента се препоръчва консумацията на тиква, която да стимулира възстановителните сили на организма. Високото съдържание на калий е полезно при повишено кръвно налягане, а съдържанието на микроелементи (желязо, манган) е от полза при малокръвие.

{flike}

 

Храни през есента