Яжте спанак за здраве

Яжте спанак за здраве

Яжте спанак за здраве

Някои хора се чумерят щом стане въпрос за спанак, но той е много полезен за здравето и красотата на жените и мъжете, а ако бъде приготвен правилно става една много вкусна храна. Спанака е добре да се консумира в прясно състояние, което ограничава възможността ни да се възползваме от него само през пролетните месец, но някои домакини си замразяват във фризерите спанак. Аз лично избягвам да го правя, но това е по воля на всеки един.

Защо е полезен спанака

Спанака помага да запазим зрението си. Консумацията на една чаша прясно изцеден сок от спанак пита в началото на всяка седмица сутрин на гладно, помага за запазването на ясно зрение. Особено силно се препоръчва да се консумира сок от спанак на възрастни хора, защото забавя образуването на перде. При младите също не за пренебрегване консумацията на спанак защото той повишава устойчивостта на очите към облъчването от компютрите.Установена е и точната причина поради, която спанака помага за запазването на очите, това е веществото лутеин, което в спанака е във високи количества.

Спанака прочиства токсините

Едно от свойствата на спанака е да прочиства организма. През ранните месеци на година тази тревиста храна дава ценни вещества и облекчава функционирането на черния дроб. Широко прилаган от много жени в пролетните диети. Причината за това е не само, че спанака не само, че пречиства организма от токсини, но и зарежда организма с много енергия. Именно от тази енергия има нужда организма за да се справи с пролетната умора.

Спанака е полезен при анемия

Анемията представлява недостиг на желязо, хората, които страдат от анемия знаят, че борбата с нея може да продължи и повече от година. Причините за поява на анемия са много от неправилна диета до загуба на кръв. Анемията може да бъде вродена (сърповидно клетъчната анемия). Без значение, кой е видът анемия спанака ще окаже благотворно влияние върху организма. Причината за това е високото съдържание на желязо в листата от спанак. Дори лекарите го препоръчват наравно с копривата!

Спанак при кървящи венци

Кървящите венци е сериозен проблем на който ако не се обърне навремето внимание, може да доведе до много сериозни последици. Един от начини да се справите с кървящите венци това е с помощта на спанак. Нужно е да изцедите малко количество спанак и да нажабуркате устата добре. След това да измийте зъбите. Спанака притежава успокояващо действие, стяга венците в резултат на което намаля и кървенето.

Спанак и други болести

Спанака намира широко приложение. В народната медицина паста от стрит спанак се използва при тежки изгаряния на кожата, компрес от листо на спанак се нанася върху рани за тяхното по-бързо заздравяване, а втриването на зелено листо от спанак на местото на ухапвания води до успокояване на кожата и намаляване на оттока.

Спанак