СИЛАТА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

зеленчуци

СИЛАТА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ – те са мощно средство за очистване на ставите и на целия организъм от шлаки. Освен това те са полезни за подобряване на настроението, подготвят мускулатурата ни за физически натоварвания, дават ни увереност – както физическа , така и психически.

 

КАРТОФИТЕ – Съдържат голямо количество въглехидрати, които бързо  се усвояват от организма и се преобразуват в гликоген. Той пък се натрупва в клетките на различни органи/черен дроб, мозък, кости и др./откъдето може да се изразходи само чрез физически натоварвания  до степен на умора.

 

ЗЕЛЕ – приемано в суров вид спомага за извеждане от организма на излишните мазнини. Суров лист от зеле се слага на местата, под които протича възпалителен процес и това не само действа оздравително, но и намалява болката. Практически зелев лист може да се сложи на всяко болно място по човешкото тяло.

 

МОРКОВИТЕ И ЦВЕКЛОТО – натрупват в себе си захари, които забавят и затормозяват развитието на ракови клетки. Полезна е консумацията на цвекло, нарязано на парчета и сварено в малко вода. Отварата е чудесно средство за прочистване на стомашно-чревния тракт и за лечение на колити. Сокът от моркови пък изчиства жлъчния мехур и разтваря жлъчните камъни. Заедно с плода може да се вари и зелената част. Тази своеобразна супа е подходяща за подобряване на зрението.

 

КРЪМНАТА РЯПА – разтваря камъните и пясъка в бъбреците и ги прочиства от всякаква шлака. Действа най-добре, ако се приема в продължение на една седмица във вид на салата.

 

ЧЕРНАТА РЯПА – лекува черния дроб и укрепва  сърдечния мускул при стенокардия. За тази цел се започва с една лъжичка сок от зеленчука, до достигане на 50 г. дневно. Така можете да се излекувате от редица сърдечни заболявания и при всички случаи ще прочистите черния си дроб.

 

ЧЕСЪНЪТ – пречиства кръвта и укрепва сърдечния мускул.

 

ТИКВАТА – е добра в суров вид. Консумацията от тиква води до промиване на жлъчния мехур и до изваждане на камъни от бъбреците. Диетичното хранене с тиква се отразява изключително добре и на дебелото черво – то се очиства от токсини и всякакви други отрови, водещи до ракови заболявания. Подобно действие има и тиквеното семе. Освен това усилва потентността на мъжа и подобрява функционирането на простатната жлеза.

 

СЛАДКА РЯПА – в сварено състояние тя очиства белите дробове и бъбреците.

 

РЕПИЧКИТЕ – действат изключително добре на черния дроб, но само ако са обелени.

 

ДОМАТИ – обелени лекуват заболявания на черния дроб и бъбреците.

 

КРАСТАВИЦИ – колкото са по-горчиви, толкова по-добре действат на бъбреците. Тибетските лечители съветват да ги ядем със сол и мед. Може да не е най-вкусно, но пък е полезно.

 

МАГДАНОСЪТ, ЦЕЛИНАТА И КОПЪРА – увеличават потентността на мъжете и намаляват фригидността на жените. Очистват организма и изкарват камъните от бъбреците и пикочния мехур. Копърът подсилва кръвта.

 

ПАТЛАДЖАН /СИН ДОМАТ/ – използва се за лечение на атеросклероза. Употребява се с орехи. При приготвянето на различни ястия – печени или варени – нарязва се на филийки или на кубчета, посолява се, престоява 3 часа, докато пусне напълно сока си. Този сок е отлична храна за сърдечния мускул.