Салата айсберг - вкусна и много полезна

Салата айсберг - вкусна и много полезна

Салата айсберг – здравето в нашите ръце
През последните две години по родните пазари се увеличи търсенето на един нов за България вид зеленчук – салата айсберг. Този свеж зеленчук се числи към семейството на марулите. Предимствата на салата айсберг са много – както всеки зеленчук така и салата айсберг е богата на витамини и минерали, ниско калорична е, което я прави подходяща за диети, специалистите отличават салтата с високи вкусови качества, а домакините я обожават защото е значително по-трайна от обикновената зелена маруля.

Салата айсберг и витамини

Специалистите диетолози сочат, че салата айсберг е с изключително високи стойности на витамин Е и К, този зеленчук се нарежда на челни позиции по този показател. Съдържанието на витамин C обаче е ниско, но за сметка на това фолиевата киселина е със задоволително съдържание. В салата айсберг се съдържат също така високи нива на витамините от група Б.

Как да изберем правилно салата айсберг

На родните пазари се продават различни по качество салати айсберг. За да изберете най-добрата се ориентирайте в грамажа! Избирайте по-тежки салати, такива които са необичайно тежки за размерите си съветват специалистите. Огледайте добре листата леко увехналите връхчета на салатата означава, че е стара избирайте растения със свежи листа.

Вкусна салата с айсберг

За да приготвите вашата салата айсберг за кулинарни вкусотии е нужно да я подготвите по подходящ начин. На първо място отстранете най-външните листа и кочана на салата. След това измийте старателно останалите листа на зеленчука и ги подсушете.

Характерното за айсберга е това, че се препоръчва при приготвянето на салати листата да се накъсват, а не да се режат с ножове както е при родната зелена салата.

Традиционно салата айсберг се овкусява със зехтин и се превръща в страхотна разтоварваща салата, която може да се включи успешно във всяка диета за отслабване. Ако искате да сте по-оригинални и да зарадвате вашето семейство или приятели може да добавите кротони, дребно нарязани домати или домати чери, кашкавал или сирене нарязано на кубчета.

Салата айсберг е не само любима на редица европейски държави, но е и много полезна. Както вече споменахме тази “ледена салата” е изключително подходяща в режимите за отслабване, защото съдържа 90% вода, което я прави ниско калорична храна. От друга страна редица изследвания доказват, че редовната консумация на салата айсберг помага за предпазването на организма от рак и най-вече от рак на стомаха. И не на последно място консумацията на салата айсберг се препоръчва изключително силно за бременни жени и жени, които страдат от анемия (недостиг на желязо).

Салата айсберг