РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ - СЪВЕТИ ЗА ЖЕНИ

razdelno hranene

СЪВЕТИ ЗА РАЗДЕЛНОТО ХРАНЕНЕ

Теорията на разделното хранене се основава на факта, че твърде сложните и разнообразни я, че твърде сложните разнообразни ястия се усвояват по трудно. Затова то представлява всъщност една облекчена диета, насочена към намаляване на теглото благодарение на правилното и балансирано разпределение на хранителните продукти.

Основният принцип на разделното хранене е по време на един прием на храна да се изключва съчетаването на въглехидрати и белтъчини. За комбинирането на останалите хранителни вещества няма ограничения.

 

Принципите на разделното хранене са създадени в средата на миналия век в САЩ и получават широко разпространение, най-вече благодарение на холивудските звезди.

 

Привържениците на този тип хранене смятат, че то е оптимален начин за привикване на организма към по малко обилна храна и за премахване на наднормените килограми без прекалено големи ограничения.

 

Много диетолози са против тази диета, тъй като поради липсата на разнообразно меню храненето трудно може да е  пълноценно и балансирано. Според тях , разделното хранене може да доведе до недостиг на хранителни вещества в организма /преди всичко на желязо и витамини/ и да предизвика нарушения в обмяната на веществата /главно при  по-възрастните хора и децата/.

 

Под разделно хранене се разбира не само режимът, предполагащ употребата само на един тип продукт , но и диета, в която разделянето на храната може да стане по различен начин.

 

Еднотипната храна може да се обедини в едно приемане на храна или да се разпредели по определени дни и седмици. Ефективността на разделното хранене зависи от неговата статистика. При правилно прилагане на изискванията може  да се постигнат поне два положителни резултата:

 

  1. Ще се избавите от необходимостта  да претегляте продуктите и да контролирате тяхното количество.
  2. При постъпването на един тип продукти организмът поема и по малко калории, а това спомага за намаляването на теглото.

 

ОСНОВНИ ПРАВИЛА НА РАЗДЕЛНОТО ХРАНЕНЕ:

         Не съчетавайте по време на едно и също хранене продукти, съдържащи въглехидрати, с такива които съдържат белтъчини.

         Включвайте в менюто си колкото се може повече плодове и зеленчуци.

         Употребявайки белтъчини, скорбяла и мазнини в ограничено количество.

         Избягвайте продуктите, които съдържат бяло брашно, захар и маргарин.

         Спазвайте интервал минимум 4 часа между приемите на храна от различен тип.

 

РАЗДЕЛНОТО ХРАНЕНЕ