‘’ЗА’’ И ‘’ПРОТИВ’’ ПОХАПВАНЕТО НА ПОВЕЧЕ ЯЙЦА

 

яйцаПроблемът с яденето на яйца е същият, както с пиенето на алкохол – дали ще  са ни полезни, или ще ни навредят, зависи от консумираното количество. Макар много изследвания да показват голямата полза от яйцата за здравето, европейските експерти по храненето продължават да ограничават консумацията им до 4-5 на седмица /не пречи да ги изядем на един път/. Това становище налага все още и Световната здравна организация.

Единствено Американското дружество на кардиолозите отпуска по 7 яйца седмично, по едно на ден. Уговорката на едните, и на другите, е че тези ‘’дози’’ се отнасят за здравите хора. На диабетиците медицината позволява едва 1-2 яйца в седмицата, а хората с висок холестерол обичайно съветва да се въздържат, докато го понижат с помощта на предписаните им лекарства. Разбира се от значение са и гените – един човек може да изяде цяла дузина яйца наведнъж, без да му стане нищо, друг може да вдигне ‘’лошия’’ холестерол само от един жълтък /именно той е богат на опасната мазнина/.

Но нека да видим какви плюсове и какви минуси на яйцата изтъкват учените, за да се  разделят на ‘’за’’ и ‘’против’’ по-обилното им похапване.

ПЛЮСОВЕТЕ

В яйцата се съдържат следните полезни компоненти:

БЕЛТЪЧИНИ – В едно яйце със среден размер има 6,5 г. белтъчини, което представлява 14% от препоръчителната дневна норма за жените и 12% – за мъжете. Яйчният белтък е с висока биологична стойност, тъй като в състава му влизат основни аминокиселини.

ВИТАМИНИ – Яйцето е добър източник на витамините А, Д, Е, ниацин, биотин, витамин В12, фолиева киселина и холин.

МИНЕРАЛИ – Снабдява ни с йод, магнезий, цинк, калций, фосфор, желязо.

АНТИОКСИДАНТИ – В яйцата има селин и производни на витамин А.

По едно яйце сутрин за закуска помага за отслабване. Британски учени са установили, че хората, които страдат от затлъстяване, могат да отслабнат два пъти по бързо, ако съчетават нискокалорийна диета с консумацията на яйца за закуска. Хората, които ядат по едно яйце дневно, са успели да отслабнат повече отколкото онези, които не го включват в менюто си.

 

МИНУСИТЕ

Яйчният белтък причинява алергия у някои хора. Тя се среща много често у децата и или преминава до 5-7 годишна възраст, или остава за цял живот.

 

 

СПОРНИ МОМЕНТИ

  1. Яйцата са богати на холестерол. Това е причината през 60-те години лекарите да ги обявят за вредни и да съветват хората да ги избягват. Но през 80-те години те бяха реабилитирани, като медицината ги разреши, но въведе ограничитеен режим за консумацията им. По-нови изследвания показват, че опасността от холестерола в жълтъка на яйцето не е чак толкова голяма. Необходими са обаче още проучвания за да се потвърди тази хипотеза.
  2. В жълтъка на яйцата се съдържат каротеноидите лутеин и зеаксантин, които притежават антиоксидантно действие. Тези вещества са открити в макулата на очите и е установено, че ни защитават от ослепяване. Много изследвания показват, че консумацията на яйчен жълтък увеличава съдържанието на лутеин и зеаксантин в очната макула. Лутеинът и зеаксантинът обаче се съдържат в най-голямо количество в зелените салати.

Яйца