Ягодите - полезни и вкусни

Ягодите -  полезни и вкусни

Вече сме в сезона на ягодите. Освен, че са много вкусни ягодите са много полезни в борбата с някои заболявания.

Установено и доказано е, че ако се приемат ягоди в  продължение на 2  месеца намалява риска от сърдечни болести и артрит.

При простуда се пие отвара от ягоди. 1-2 супени лъжици листа и цветове от ягоди се заливат с 2 ч.ч. вода и се варят 5-10 минути. От отварата се пие по 1 с.л. през 2 часа.

Ягодите се използват и за подсилване на имунитета. Смесват се равни количества изсушени листа от боровинки и ягоди. Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл. вряща вода. След 40 минути сместа се прецежда. Пие се по 1 чаена  чаша топла запарка подсладена с мед на вкус, 3-4 пъти дневно.

Ягодите помагат и при язва. Две чаени лъжички от листа се заливат с ¼ л. вряща вода . След като запарката изстине се прецежда. Препоръчват се и консумирането на горски ягоди.

При проблеми с черния дроб и жлъчка се препоръчва се препоръчва запарка от листата и плодовете на горски ягоди. 1 с.л. ситно нарязани изсушени плодове и листа от горски ягоди се заливат с ½ чаша вряща вода. Прецежда се и от нея е пият по няколко глътки между храненията /7- 8 пъти на ден/. Добре е в сезона на ягодите да се яде колкото се може повече от тях.

При бъбречнокаменна болест  и подагра се препоръчва в продължение на 10-15  дни всеки ден да се ядат по 0,5-1 килограм пресни  ягоди. При подагра се прави следната запарка; 3 с.л. ягоди се заливат с 1 ч.ч. кипяща вода и се запарват 2 часа. Прецежда се. Пие се по 1/3 ч.ч. 4 пъти дневно.

Запарка от листа на горска ягода се прилагат при бронхиална астма, обриви, нарушения на менструалния цикъл.

Ягодите помагат и при екземи. 2 с.л. надробени  изсушени листа от горски ягоди се заливат с 0,5 л. вряща вода и след 2-3 часа се прецеждат.. От запарката се приема по 1/3 чаена чаша 4 пъти дневно преди ядене.

При стенокардия се прави запарка от риган и листа от горски ягоди, взети в равни части. Една с.л. от сместа се залива  с1 ч.ч кипяща вода. Запарката се прецежда и след 45 минути от нея се пие по ½ ч.ч. 3 пъти на ден преди ядене.

Обаче някои хора не понасят ягодите. От ягодите получават обриви, сърбеж и други алергични признаци. При такива симптоми трябва веднага да се прекрати приема и да се потърси лекарска помощ.

ЯГОДИ