Ябълкова диета

Ябълкова диета

Ябълката е ценен плод, който съдържа почти всички необходими на организма витамини и минерални вещества, а също и плодова захар, фолиева киселина, пектин.

Ябълковата диета помага за регулиране на обмяната на веществата и за освобождаване от излишните килограми. Това обаче не става с магическа пръчка. Ябълковата, както и останалите монодиети /млечна, рибна, изварена, оризова, са добри основно като допълнение към рационалния режим на хранене.

Най-добре е да се прилагат разтоварващи  дни с ябълки. Това е особено  полезно след преяждане по празниците.

За да има отслабващ ефект, е необходимо да се правят 1-2 разтоварващи дни в седмицата. Ако нямате нужда от отслабване, може да се прави 1 път на месец, тъй като тя е полезна при високо кръвно и за профилактика срещу атеросклероза.

НЯКОЛКО ВАРИАНТА НА ЯБЪЛКОВА ДИЕТА: 

1. През деня яжте само ябълки, при това колкото искате без ограничение. Задължително е да пиете много течности – минерална вода, билкови чайове.

2. За един ден трябва да изядете килограм и половина ябълки. При този вариант не трябва да се приемат никакви течности – достатъчни са тези, които се съдържат в ябълките. Менюто може да се разнообрази с печени ябълки на фурна /без захар/.

3. Ябълково-млечна диета. При нея на една ябълка се полага половин чаша айрян. Това се консумира 5-6 пъти през деня. Препоръчва се на бременни жени.

4. Ябълкова диета за една седмица. Използва се за отслабване или при проблеми с храносмилането.

– Първи ден – 1 кг. ябълки

– Втори ден – 1,5 кг. ябълки

– Трети ден – 2 кг. ябълки

– Четвърти ден – 2 кг. ябълки

– Пети ден- 1,5 кг.ябълки

– Шести ден – 1 кг. ябълки

Може да се пие чай – желателно зелен, но може и билков. Ако ви престърже, може да гризете от време на време черни сухари.

СЪВЕТИ

1 При запек може да ядете 2-3 ябълки на гладно сутрин в продължение на месец и повече.

2. За тези които отказват цигарите, но процесът върви трудно, е полезна ябълкова диета в продължение на 3 поредни дни. Към нея се препоръчва зелен чай.

3. За хора с храносмилателни проблеми е задължително всеки ден в менюто си да имат ябълки, а от време на време да правят ябълкови дни.

Ябълкова диета