ПЪЛНЕЕМ ЗАРАДИ МИКРОБИТЕ !!!

ПЪЛНЕЕМ ЗАРАДИ МИКРОБИТЕ !!!

В червата на човека живеят от 500 до 1000 вида бактерии. Наскоро учени обявиха, че някои от тях влияят и върху телесното ни тегло.

Известно е, че микроорганизмите, обитаващи червата на човека, играят важна роля за усвояването на хранителните вещества и за добиването на енергия  от храната. Специфичната роля на отделните микроорганизми и действието им в комбинация с останалите обаче и досега не е изучена.

Затова учените решават да изучат този проблем.. От наблюденията им става ясно, че съставът на микробните общности в човешкия организъм има връзка не само с възрастта на индивида, вида на храната, приемането на антибиотици и други фактори, но и с наднорменото тегло.

Базирайки се на наличните данни, изследователите предполагат, че затлъстяването, предизвикано от неправилно хранене , в бъдеще ще може да се лекува с помощта на препарати, въздействащи върху чревната микрофлора.

Всеки човек има индивидуален набор от микроорганизми  в червата и основна част от тях са бактерии. Чревната микрофлора е изключително чувствителна към въздействието на фактори от околната среда.Например микрофлората на едно новородено бебе зависи от начина по който е раждано.

По време на бременността настъпва изменение в микрофлората  на влагалището на бъдещата майка, затова в предродилния период там преобладфават полезни за бебето микроорганизми. Ако се роди по естествен път, в неговите черва има полезни микроорганизми от влагалището на майката. Но ако на бременната е направено цезарово сечение, в стомхчето  и червата нса детето ще се появят микроорганизми, живеещи по кожата на майката. Учените предполагат, че съставът  на чревната микрофлора влияе на здравословното състояние, теглото и цялостното развитие на кърмачето.

Основен фактор, от който зависи съставът на чревната микрофлора, си остава храната.

От голямо значение е регионът в който живее човекът, което пък води до зависимост  от  характерната  за това място храна. При промяна в храненето съставът на микрофлората може да се промени в рамките на няколко, а понякога и за един ден.

Под въздействието на процеса на гниене в червата се осъществява разграждане на сложни органични съединения, което е съпроводено от отделяне на водород. Той се поглъща от спицифични, произвеждащи метан бактерии. Учените са доказали, че при хора със затлъстяване броят на тези микрови е по-голям.

Проблемът е в това, че под въздействието на произвеждащите метан бактерии несмилаемите въглехидрати и протеини произвеждат допълнителна енергия, а това води до увеличаване на теглото на човека.