Помело – екзотичен тропичен плод

pumeloПомело – екзотичен тропичен плод

Помело е голям екзотичен цитрусов плод, идващ от Азия. Днес расте в много източни страни, сред които Китай, Япония и Индия. Наричат го още Китайски грейпфрут. Помелото варира по цвят, размери и форма. Както грейпфрута може да бъде сочен или сух, сладък или кисел, с много семки или без семки. Както цяло има големи размери и дебела зелена или жълта кора. Месото му е обградено от множество плътни мембрани, които разделят помело на 16 сектора.

Вкусът му е сладко тръпчив и не толкова кисел както на грейпфрута. Трябва да се избират тежки за размерите си плодове и да нямат петна по себе си. Помело може да се съхранява в хладилник до една седмица. Помело е без мазнини, нитратий и холестерол, което го прави подходящ за вашите диети, а високото му съдържание на витамин С прави помелото подходящ за подсилване на организма.

 

Начин на употреба:

Направете резки с нож по външната дебела кора, после по ципата и обелете заедно кората и ципата на дебели парчета. Консумирайте като пресен плод, като закуска или между храненията. Подходящ за плодови салати и десерти или за плодови сокове, а настърганата кора на помело може да се използва за добавка към конфитюр.