КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРАЗНИЧНОТО ПРЕЯЖДАНЕ

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРАЗНИЧНОТО ПРЕЯЖДАНЕ

По празниците често преяждаме. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

За да се приемат по малко калории трябва да се яде бавно.

Идеята е да комбинирате блюда с голям обем и ниска калоричност /салати, супи и напитки/ с ястия, които имат концентриран състав /сарми, варива, гювечи, тестени изделия, сушени плодове и ядки/. Така водното съдържание и влакната в нискокалоричните големи по грамаж блюда ще забавят усвояването на въглехидратите и протеините в първата фаза на храносмилането и ще ви предпазят от претъпкване. Когато се чувствате натъпкани, всъщност сте натъпкани със зеленина и течности, а те предават голямо чувство за ситост. Зеленината и водата отиват в стомаха в рамките на 20 минути до час. В по късен етап от храносмилането фибрите ще стимулират по-добро и по бързо усвояване на протеините и въглехидратите т.е ще може да хапвате отново между 1.30 до 2 часа след първата порция.

Примерна комбинация за празнична вечеря:

         супа + ястие

         салата + ястие

         салата  + салата + до 100 гр. сушени меса

НАЙ-ГОЛЕМИ ГРЕШКИ НА ПРАЗНИЧНОТО ПРЕЯЖДАНЕ:

         Да преядете със сладко, шоколад или сушени плодове – това води до  хипергликемия, което води до превъзбуденост, чувство на умора, колебания в кръвното налягане…

         Да се преяде с ядки /орехи, лешници, бадеми/ или бобови храни /боб, леща, фъстъци, кашу/ – води до стомашни болки, подуване на стомаха, газове и много сериозен запек. Може да се стигне до отравяне, а ядки трудно се поглъщат.

         Да се преяде с месо /сухо, скара/ е най-често срещана грешка особено ако е в комбинация с алкохол. Тази комбинация води до понижаване функциите на черния дроб, а именно  черния дроб трябва да метаболизира аминокисилините и токсичните продукти.

АКО ВСЕ ПАК ПРИЯДЕТЕ  ПОМОГНЕТЕ СИ СЪС СЛЕДНИТЕ НЕЩА:

1.      Ензими, които ще ви помогнат  да усвоите храната – папаин, бромелаин, комплексна формула.

2.      Медицински въглен. Много помага при натравяне с месо и алкохол.

3.      Ензимни блокери.