ПРАЗЪТ – ДАР ОТ ПРИРОДАТА

ПРАЗЪТ – ДАР ОТ ПРИРОДАТА

Празът е зеленчук, който е много полезен за здравето ни. Празът съдържа белтъчини, азотни вещества, етерично масло, въглехидрати, целулоза, ензими, витамините В1, В2, В3, В6, В9, РР, Н, С, Е. Много ценно негово качество е високото му съдържание на калий и съвсем ниското на натрий/т.е. на сол/.

Празът е богат на минерални соли на калция, фосфора и желязото. Съставът му включва и 18 аминокиселини, сред които е и една от най-важните за организма – цистинът.

Лечебните свойства на праза са познати още от древни времена, когато се е използвал за лечение на простуди.

В народната медицина празът е познат и като добър диуретик – стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма. Заради това свое качество и заради ниската си калорийност празът се препоръчва при затлъстяване, отоци, подагра, камъни в бъбреците и др.

Празът стимулира чревната перисталтика и действа разхлабващо Празът притежава антисептично действие и се препоръчва при чревни инфекции. Празът има силен антибактериален ефект. Ниското съдържание на захари и високото съдържание на белтъчини и витамини в него го правят подходяща храна за диабетици. В празът липсват мазнини.

Празът съдържа фолиева киселина и това го прави подходяща храна за бременни жени. Смята се, че празът е полезен за храносмилането, действа добре на сърцето и има пречистващо  въздействие върху организма.

Празът се препоеъчва като профилактично средство срещу атеросклерозата. Празът не се препоръчва при хора с бъбречни заболявания. За лекуване на хрема се препоръчва да се консумира поне три пъти на ден праз лук в сурово състояние.