ТАЙНИТЕ НА ПРАВИЛНОТО ОТСЛАБВАНЕ

otslabvaneПРАВИЛНОТО ОТСЛАБВАНЕ

Голяма грешка е да се мисли, че теглото се понижава само благодарение на мъчителната диета или диета плюс изтощителни тренировки. След такова сътресение нашият организъм бързо понижава разхода на енергия и всички тези мерки вече не помагат. Особено ако нямате силен мотив за отслабване, ако не сте решили за себе си – ” аз искам ли, мога ли да отслабна, или не? Опитите да се храните само с ”правилните” продукти и завинаги да се откажете от тестеното и пърженото, старанието ви да не хапвате нищо след 6 вечерта и прочее подобни идеи са обречени на провал във всички случаи.

Те винаги водят до срив. Всъщност с това което казахме дотук е с цел да ви представим тактика, която изключва такива мъчения, но е доказала своята ефикасност, и то в строги научни изследвания. Става дума  за такива принципи, които всички ние прекрасно познаваме. Нека ги припомним:

1. Ограничавайте мазнините и захарта, търсете техни аналози, но го правете според силите си.

 

2. Яжте по-често – средно 4-5 пъти дневно.

 

3. Отнасяйте се разумно към лакомствата – сладкишите, солените вкусни продукти, пушените също. Това означава да не ги приемате като основно ядене, а само когато сте сити. И то бавно и с удоволствие.

 

4. Освен диетата не забравяйте и упражненията. Но нека да бъдат тонизиращи, а не изтощителни. Например оздравително ходене, каране на колело с удоволствие, плуване. Тези действия стимулират разтварянето на мазнините и понижават потребността от ядене.

 

Ето това е всичко!  Къде виждате тук някой да забранява толкова изкусителния шоколад? Или пържените картофи, семките? Нито проповядва изтощителни тренировки до припадък. Запомнете – всичко това е изключително неефикасно. След като е ясно за всички, че мързелът и лакомията водят до наднормени килограми, то значи за отслабването е достатъчно човек да прави точно обратното. Т.е. да тренира до припадък и да яде по малко. Във всеки случай, значително по малко, отколкото му се иска. Вижте сега кое тук не е вярно. Почти всичко. Защото в повечето случаи причината за напълняването не е мързелът, не е преяждането и дори не е тази толкова популярна, невидима за очите обмяна на веществата. Не. Причината е в дисбаланса между употребяваната и изразходваната енергия. А тя е обусловена от неточните представи за качествата на едни или други продукти. Или от известно понижаване на разхода на енергия, свързан с възрастта или нещо друго. От друга страна, полугладното съществуване и прекаленото натоварване няма да доведат до отслабване, а до съкращаване разхода на енергия. И с всеки нов опит за поредното отслабване този ефект изглежда все по-вероятен и изразен.