Праскови нежния плод за лятото

Праскови нежния плод за лятото

През горещите летни месеци, няма нищо по освежаващо и хубаво от това да похапваш охладени праскови или да пиеш нектар от праскови. Днес в цяла България този плод е широко разпространен и любим на малки и големи. Но нашите прадеди не са можели да му се насладят, защото родината му е далечния Китай.

Праскови произход и легенди

Прасковите произхождат от западните провинции на Китай. В Будизма на този плодове се гледа като на свещен плод. В Будизма има легенда за прасковите, която е много сходна с тази на райската ябълка. За първи път в Европа прасковата е пренесена от древните Гърци. Те сравняват прасковите с амброзия, свещения плод на боговете. Днес в цяла Европа свободно се похапват плодовете праскови и никой не се замисля, колко дълга и стара е тяхната история и как през вековете са се появявали нови спортове праскови, кой от кой по-вкусни и по свежи.

Праскови и ползите от тях

Прасковите са ценен хранителен продукт през лятото. В една праскова съдържанието на вода е между 80-90% и зависи от това колко са узрели прасковите. Съдържанието на захари е сравнително средно то е около 15% и зависи от водното съдържание. Интересно при прасковите е сравнително високото съдържание на естествени пектинови вещества около 8%.

Плодовете на прасковата са богати на витамини, най-добре са представени витамините C, провитамин А и витамините от групата на витамини Б комплекс.

Значително добре представени са и минералните елементи – желязо, калий, фосфор, манган, кобалт и други.

Във всички праскови се съдържа значително количество плодови киселини, които са много полезни за човешкото тяло. В прасковите е сравнително добро съдържанието на ябълкова и лимонена киселина.

Праскови и приложението им в практиката

Прасковите могат да бъдат приготвяни по различни начини, най-хубавото на този плод е че сравнително добре се запазват хранителните характеристики на прасковите при термичната им обработка, което позволява да се насладите на вкуса и аромата им в различни кулинарни продукти – кексове, торти, сладкиши.

Добра идея е приготвянето на плодови нектари с праскови. За да приготвите още по-вкусен и сладък нектар с висок заряд от полезни витамини, може да прибавите към прасковите и пресни кайсии.

Ако сте решили да се насладите и през зимните месеци на този приятен летен плод, може да изсушите праскови на вашата тераса, като предприемете мерки, не само да са изсушат добре, но и да се предпазят от мухлясване и да бъдат изолирани от насекоми и техните ларви.

Праскови за здрав организъм

Консумацията на праскови подобрява общия метаболизъм на организма, причината за това е че прасковите стимулират отделянето на допълнително количество стомашни сокове, които по-ефективно разграждат дори и трудно разградилите мазнини.

Плодовите киселини стимулират по-добрата адсорбция на хранителните вещества от власинките на тънкото черво, намаляват подуването на корема и червата и предпазват от образуването на допълнителни количества газове. Консумацията на праскови се препоръчва за болните от гастрит.

Пектиновите вещества, които се съдържат в растителните тела се посочват от някои онколози като средство, което намалява свободните радикали, поради което се приемат като профилактично средство за предпазване от развитието на рак. До момента няма доказателство, за тези свойства на пектиновите вещества, но нищо не ни пречи да имаме едно на ум.

Витамините и минералите, които се съдържат в прасковите спомагат за подобряване на здравословния и красив външен вид на цялото тяло. Консумацията на праскови спомага за по-здрава и красива коса, подобрява здравословния вид на кожата и спомага за по-равномерния и красив слънчев тен.

Праскови