Ползите от Консумацията на Ягоди

Ползите от Консумацията на Ягоди

В края на пролетта по нашите ширини се появява един от най-дълго чаканите плодове, а имено ягодите. Въпреки, че в България ягоди могат да се намерят целогодишно, родните ягоди са много по-добри вкусови качества и разбира се здравословни.  Тези плодове са дар от природата, които носят не само наслада за небцето, но  предлага множество ползи и за здравето. Нека разгледаме в детайли ползите от консумацията на ягоди и как те подпомагат функционирането на нашия организъм.

Ягодите са богат източник на витамини и антиоксиданти

Ягодите са известни със своя високо съдържание на витамини, особено на витамин C само 100 грама ягоди съдържат почти 60 мг витамин C, което е приблизително 100% от препоръчителната дневна доза за възрастен. Определено нашия организъм в края на пролетта има нужда от ударна доза от този витамин.

Също така, ягодите са източник на витамин K, който подпомага здравето на костите и нормалното образуване на червени кръвни клетки, както и на множество B витамини, включително фолиева киселина, която е от съществено значение за развитието на здрави червени кръвни клетки.

Ягодите са полезни при диабет и висок стрес

Повечето диабетици се радват на тези червени плодчета, защото те са с нисък гликемичен индекс (т.е. не повишават твърде рязко кръвната захар). Това ги прави и много подходящи като храна в различни диети, които целят да няма пикове на кръвната захар. Консумацията на ягоди се възприема, като приятно удоволствие, което води до отделянето на допамин. Този хормон е хормон на щастието отделя се и при консумация на шоколад. Благодарение на него нивата на кортизола се нормализират – а кортизолът причинява стреса.

При болки в очите – консумирайте ягоди

Малко известен факт е че ягодите са изключително полезни за очите. Както вече споменахме ягодите са богати на антиоксиданти, част от тези антиоксиданти могат да предотвратят увреждането на макулата. Това е дегенеративно заболяване, което с възрастта се задълбочава, засяга ретината. Това заболяване е широко наблюдаване след 60г. възраст. За това още на младини е добре да си похапваме сезонни ягоди.

Заключение: Консумацията на ягоди е не само вкусно, но и здравословно удоволствие. Те могат да бъдат включени във вашата диета по много различни начини – като част от здравословен смути, като добавка към овесена каша или просто като свежа закуска или междинна закуска. Ягодите предлагат впечатляващ набор от здравословни ползи, които правят този плод истинско съкровище за вашата диета.

Ползите от консумацията на ягоди за организма са много и разнообразни. От поддържане на здрава дигестия до подобряване на здравето на кожата, ягодите са идеални за всеки, който търси вкусен и здравословен начин да подобри своето здраве и благосъстояние. Не забравяйте да включите ягодите във вашата ежедневна диета и да се насладите на всички техни ползи!

Ягоди