Полезните храни не винаги са вкусни

Полезните храни не винаги са вкусни

Много от нас предпочитат да консумират храни, които имат приятен вкус, тези храни обаче в повечето случай са вредни за здравето и фигурата ни. Типичен пример е шоколада. Обикновения млечен шоколад е богат източник на въглехидрати и наситени мастни киселини, които водят до наднормено тегло, проблеми със сърцето и запушване на артерии. Но за сметка на всичко това малки и големи похапват шоколад с наслада и голямо удоволствие. От другата страна на хранителната мрежа стои черния шоколад, той е с много ниско съдържание на кристална захар в него и колкото по чист шоколад е толкова повече горчи. Много от хората се намръщват на вкуса му и предпочитат да си закупуват по-евтиния млечен шоколад. Черния шоколад подпомага функцията на сърцето, води до отделяне на големи количества ендрофрин (хормон на щастието) и най-важното не води до напълняване.

Червено цвекло
Един от зеленчуците пренебрегвани в много домакинства това е червеното цвекло. Това е зеленчук с ниски вкусови качества, но осигуряващ висок здравословен статус. Домакините избягват да го приготвят защото червената боя трудно се измива, а оставена за по-дълго захабява съдовете. Консумацията на сок от червено цвекло обаче е изключително полезна за малки и големи. Помага за правилното функциониране на кръвоносната система, подобрява оросяването на крайниците и мозъка. Червеното цвекло е един от най-мощните природни антиоксиданти.

Червеното цвекло може да се консумира като прясно изцеден сок примесен със сок от моркови или ябълки. Също така този вид цвекло може да се нареже на салата. Една от популярните салати, сервирана в много от родните ресторанти е т.нар. витаминозна салата, която представлява комбинация от червено цвекло, ябълки и моркови – мощна салата за здраве и сила.

Чесън
Чесънът е известен повече като подправка, но заради силния си аромат се избягва да се консумира от много дами. Но чесъна е мощно лечебно средство. Много от народните лечители препоръчват консумацията на чесън през зимния период, защото той ефективно се бори с микробите. Голямо количество антибиотични вещества и антиоксидантите се съдържат в него. Добре е да се ядат по 2 скелиди чесън на ядене. Ако ви притеснява острия аромат може да консумирате чесън само вечерно време!

Люти чушки
Лютите чушки са богати на пиперливи вещества, които придават лютив до приятно лютив вкус в устната кухина. Много от дамите обаче този вкус не им понася. Консумацията на люти чушки в умерени количества спомага за правилното храносмилане, подобрява отделянето на стомашни сокове, намалява риска от инфаркт (подобрява сърдечните тоново). Въпреки това не бива да се прекалява с консумацията на люти чушки, защото колкото полезни те могат да бъдат и вредни. При прекомерна консумация може да настъпи не желана перисталтика в корема, язви и др.