ПОЛЕЗНИ ЗА ЗДРАВЕТО ХРАНИ

zdravoslovni hraniСОЯТА  е храна с редица лечебни качества. Нейните зърна са пълни с противоракови биоактивни вещества – флавоноиди, сапонини, ензимблокери. Особено значение имат фитоестрогените като защита от хормонално-зависимите тумори като рак на простатата. Соята също така понижава холестерина. Тя регулира храносмилането. Понижава нивото на кръвната захар. Укрепва имунната система.

ПОКЪЛНАТИТЕ СОЕВИ СЕМЕНА СА БОГАТИ НА ВИТАМИНИ. Соевите кълнове са много богати на хранителни вещества и витамини /много витамин С/. Пресните соеви кълнове имат най-високото съдържание на генистеин. Прокълнатите семена трябва да се бланшират за кратко време. При покълването на соята съдържанието на скорбяла намалява – така типичния за бобовите растения проблем с подуване на корема намалява. Същевременно обаче в първите дни на кълненето се повишава съдържанието на нитрат. След четири дни то спада отново, затова е добре да се оставят зърната да покълват по дълго време – най добре на прозореца, защото светлината също допринася за разграждането на нитрата. С метода на ферментация на соята заедно с други зърнени и сол се получават трайни и ароматни соеви продукти.

ОРЕХИТЕ ги наричат коледния подарък за здравето, тъй като са биоактивен стимулатор в най-бедния сезон. Те са сила за сърцето – ефикасни помощници срещу калцирането на артреиите. От една страна, те съдържат много витамин Е, които намалява окисляването и по този начин образуването на плаки по артериалните стени, а от друга страна – мазнина. Орехите също така са сила и мощ срещу злокачествените клетки. Дължат това си действие на голямото съдържание на елагова киселина, една фенолова киселина, която през последните години се радва на огромен интерес сред учените-онколози. Изглежда, че тя може да предложи гигантска съпротива на раковите клетки.

ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ съдържат фитостерин, а сред най-известния – ситостерин. Той противодейства на високото ниво на холестерина в кръвта, тъй като се свързва с естествено произвеждания в тялото холестирин и така го обезврежда. Освен това тиквените семки са утвърдено средство при оплаквания от простатата.

ДОМАТИТЕ пазят бистротата на очите. Потъмняването на роговицата /очно перде/ е увреждане, което се причинява от ултравиолетови лъчи и от свободни радикали. Ликопинът – биологичноактивно вещество, което съдържат доматите, има важен принос за обезвреждането на тези опасни агресори – особено свободните радикали.

МОРКОВИТЕ лекарство против глисти. Морковите наистина са в състояние да изчистят глистите при малките деца. За целта един-два дена давайте на детето да яде само ситно настъргани моркови и нищо друго.

ХРЯНЪТ е добър антибиотик. Хрянът съдържа бензило-горчиво масло-мощен враг на микробите. Дори с 10-20 грама хрян в пикочните пътища се постигат терапевтично ефективни концентрации на горчичното масло. Вирусните инфекции, като например грипът, могат да бъдат потиснати чрез горчичното масло на хряна.

ЦЕЛИНАТА срещу високото кръвно. Доскоро целината се считаше за неподходяща за хора с хипертония, заради сравнително високото за зеленчук съдържание на натрий. Но сега настъпи прелом откакто в етеричните масла на целината бе открито вещество, което разширява кръвоносните съдове и по този начин понижава кръвното налягане. Това вещество се нарича бутилфталид. То дава типичен вкус на целината и при опити с животни е доказало, че може да понижи систоличното кръвно налягане /горната стийност/ с 13%. Съдържанието на калий- естествения противник на натрия, има благоприятно въздействие върху кръвното налягане.

ВИНОТО предпазва сърцето. Червеният гроздов сок и червеното вино най-вече съдържат предпазващи сърцето съставки – флавоноидите крецетин и антоцианин, както и резвератрол. Докато флавоноидите се съдържат още в гроздето, резвератролът се образува едва при преработката на зърната в сок или вино. Смята се, че той потиска слепването на кръвните плочици. Освен това има и противотромбозно действие. И накрая, но не на последно място – антиокисляващите флавоноиди предпазват кръвоносните съдове от образуването на плаки, а по този начин и от артеросклероза.