Полезни храни

cherveno-cvekloСОКЪТ ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО Е ПОЛЕЗЕН ЗА МОЗКА

Проучванията показаха, че сокът от червено цвекло понижава кръвното налягане и увеличава притока на кръв в мозъка.

 

Учени от САЩ изследвали ефекта от нитрати, открити в червеното цвекло. Доказали, че те увеличават притока на кръв във фронталните лобове на мозъка, които са свързани с дегенериране. Така се спира деменцията, сочат резултатите от американско изследване. Притокът на кръв намалява с възрастта, а това е свързано с деменция и намаляване на  когнитивните

сособности.

 

Учените установили, че нитратите могат да допренесат за увеличаване на притока на кръв и на кислород в специфични места в организма, където има недостиг на кислород.

 

Големи концентрации на нитрати са откривани в червеното цвекло, в целината, зелето и листните зелени зеленчуци, като спанака и марулите. Когато човек консумира храни, съдържащи голямо количество нитрати, бактерия в устата превръща нитратите в нитрити.

 

Резултатите показали, че след консумация на храни, съдържащи голямо количество нитрати, притокът на кръв се увеличава в бялото вещество във фронталните лобове на мозъка.

 

ДЕЦАТА, ЗАЧЕНАТИ В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ АЛЕРГИИ.

Дете, чиито първи три месеца от развитието му в утробата, приключва през април или май, е с 3 пъти поголяма вероятност да е алергично към млякото и яйцата в сравнение с останалите, сочат резултатите от финландско изследване.

 

Проучването е извършено в Института за здравни науки към университета на Оулу под ръководството на д-р Кайса. Обхванати са 6000 бебета. Те са родени между 1 април и 31 март 2006 година 961 от тях минали тестове за хранителни алергии. Оказало се, че рискът от алергия към някои храни е 5% за децата родени през юни и юли, 9% за родените през октомври и ноември. 11 на сто от децата, които навлизат в 11-тата седмица от зачеването си през април или май, когато е сезонът на полена, са предразположени към хранителни алергии.

 

ВАРЕНИЯТ МОРКОВ – ТРИ ПЪТИ ПО ПОЛЕЗЕН

Повечето от зеленчуците и плодовете  губят полезните си вещества, когато ги подлагаме на термична обработка. Но не така е с морковът. Учени са доказали, че вареният морков съдържа 3 пъти повече антиоксиданти, отколкото суровия. И още един парадокс – изследователите открили, че количеството полезни вещества в този продукт с времето не изчезват, а дори се увеличават.

При съхранение на варени моркови и морковено пюре се образуват нови химически съединения с висока антиоксидантна активност.

 

ПРИГОТВЕНИТЕ НА ПАРА КАРТОФИ ПОМАГАТ И ПРИ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Картофът е отлично средство за лечение на сърдечносъдови заболявания, защото наличието на калий помага да се нормализира функцията на сърдечния мускул. На повечето възрастни хора картофите просто са им необходимост. Те са отлично лекарствено средство против заболявания, свързани с обмяната на веществата.

 

Картофите помагат и при заболявания на дихателните пътища. Навремето са карали децата да дишат над тенджера варени картофи с цел отпушване на дихателните пътища.

 

В миналото с картоф са лекували дори изгаряния и измръзвания. Към засегнатия възпален участък се налагали лапи, приготвени от смлени картофи. А нарязан на ситно картоф може да се налага и при различни кожни заболявания. Прилага се също и в козметиката – от него се правят маски за лице, ръце и коса.

 

Например за подхранваща маска трябва да се смеси варен картоф с мляко и яйчен жълтък. След това топлата още маска се налага на кожата и се оставя за 15 минути.

 

ЗАЩО СЕ ИЗПОТЯВАТЕ СЛЕД ХРАНЕНЕ?

Обядвате и само след 10-15 минути се изпотявате. Не много, но достатъчно, за да ви се развали настроението.

  1. Ако се чувствате отпаднал и изпотяването преминава бързо помислете, дали не пиете прекалено много течности с храната. Често това е причината. Спрете да се наливате с вода когато седнете на трапезата.
  2. Появила се е повишена чувствителност към алкохол. Проверете дали изпотяването идва след консумация на алкохолни напитки.
  3. Ако след нахранване сте отпаднал и се потите навярно спада кръвната ви захар. Панкреасът изхвърля повече инсулин в кръвта, глюкозата се изчерпва, настъпва хипогликемия. Тя е съпроводена с леко замайване, прилошаване и  изпотяване. Щом това състояние се е появило отскоро и е постоянно добре е да се провери кръвната захар.

 

ЧЕРВЕНОТО МЕСО ВРЕДИ НА СТАВИТЕ

Консумацията на значително количество червено месо е свързана с поголям риск от ревматоиден артрит. При хора които всеки ден ядат месо, рискът от ревматоиден артрит е 2 пъти по голям, отколкото за тези, които по рядко хапват месо, например 2 пъти седмично.

Учените предполагат, че нещо в месото, може би колагенът, предизвиква имунен отговор, който вероятно засяга ставите.

Другата възможна причина е свързана с желязото. Установено е, че то се натрупва в ревматоидната синовиолна ципа, която причинява тъканно увреждане.