ПОЛЕЗНИ ХРАНИ ПРЕЗ ЗИМАТА

polezni hraniОВЕСЕНИ ЯДКИ – Консумацията на овесени ядки предотвратява сивкавия вид на лицето.  Тенът на лицето посивява когато страдаме от понижено настроение и тонус, а това е характерно за зимата явление. Страдаме от липса на положителни емоции, когато синтезът на серотонин намалее, а това винаги се случва при  ограничение на слънчевата светлина – през зимата денят е къс и много често времето е облачно.

 

При усвояването на въглехидратите на овесените ядки се получава ефект на задържане на нивото на серотонин в организма, което предотвратява сривовете на настроение, особено силно изразени при хапването на прости захари /намираме ги във всички захарни и сладкарски изделия и продукти от бяло брашно/.

 

Подобен на овесените ядки ефект има пълнозърнестия хляб, кафявият ориз, плодове.

 

ОРЕХИ ЗА ЗДРАВА КОЖА – Консумацията на орехи е необходима заради йода, който съдържат. Те подпомагат функцията на  щитовидната жлеза, от която в една или друга степен зависи имунитета.

 

Орехите предотвратяват изсушаването на кожата, което се появява през зимата заради неблагоприятните метеорологични условия – студен въздух,  силен вятър, които отнемат естествената й влага и разрушават защитния й слой. Прилагането на подходяща козметика отчасти помага, но много от полза е  като подсилим кожата и отвътре, като й дадем необходимите вещества за изграждането на постоянен защитен филм. Орехите са богати на витамин  Е и омега-3 мастни киселини, Омега – 3, подсилват клетъчната мембрана, а здравите клетки задържат по-ефективно влагата на кожата.

 

Други храни с подобен ефект са сьомгата, масло от ленено семе, зехтин, риба тон.

 

ЧЕСЪНЪТ СРЕЩУ ГРИП – Чесънът гони зли сили, не е ясно колко, но със сигурност се справя в борбата срещу грипа и други вируси.

Действието на чесъна срещу  вирусите се дължи на алицина в него, които стимулира образуването на бели кръвни клетки.

Хапвайте по склидка – две вечер, верни са препоръките на старите хора за силата н а този естествен продукт срещу грипа.

Други храни с подобен ефект са – моркови, кисело мляко, стриди.

 

ТИКВА – Тиквата е богата на фибри, нискокалорична, подходяща за диети. Тиквата съдържа въглехидрати, които се разграждат, усвояват и отделят енергия бавно. Това  осигурява ‘’зареждане’’ за по-дълго време.

Тиквата е изпълнена с каротини, които допринасят за ограничаване риска от редица заболявания, тумори и сърдечни.

Подобни естествени продукти са – артишок, ягоди, житни,когато се използва цяло зърно на боб и бобови култури.

 

ПИЛЕШКА СУПА – Топлите течности помагат на синусите да се отпушат, дори ограничават възпалителните процеси в него и гърлото.

В повечето случаи пилешката супа е нискокалорична и съдържа наситени мазнини и много фибри. За да е по-полезна специалистите препоръчват да се приготвя с повече  зеленчуци и пълнозърнесто филе.

Други почистващи синусите течности са – чай, кафе, бистра супа

 Полезни храни