Полезни храни

polezna hrana

Полезни храни

Възрастово обусловеното намаляване на умствените способности, сенилността и болестта на Алцхаймер могат да бъдат забавени или предотвратени чрез ежедневна умствена активност и балансирана диета, богата на есенциални аминокиселини, омега мазнини, минерали и витамини. В този смисъл особено препоръчителни са следните храни:

 

РИБА – Протеините са важен компонент в предаването на нервните импулси и имат решаващо значение за подобряване на умствената дейност. Освен отличен източник на висококачествени протеини, рибата съдържа голямо количество есенциални мазнини като омега-3, които предпазват мозъка и поддържат неговото развитие и функция. Най-големи количества от тези мазнини се съдържат в дълбоко морските риби сьомга, камбала, скумрия и сардина. Финландската хранителна добавка Епамар стронг е произведена от висококачествено масло от сьомга, богато на есенциални мастни киселини омега-3. Препоръчва се срещу атеросклероза, сърдечносъдови заболявания, а нови изследвания са установили, че приемът на омега-3 мастни киселини намалява риска от болестта на Алцхаймер. Яденето на риба е ключът към дълъг и здравословен живот. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, въздействат пряко върху увеличаването на продължителността на живота на клетките.

СИНИ БОРОВИНКИ – Те са богати на антиоксиданти, които блокират свободните радикали и имат невропротективни качества, като предпазват мозъка от вредното въздействие на химикалите. Те забавят отключването на свързаното  с възраста влошаване на паметта.

ЯДКИ И СЕМЕНА – Това е великолепна храна за нашия мозък. Освен че са извънредно богати на протеини и есенциални мастни киселини, те буквални са ”натъпкани” с амино аргинин, които стимулира отделянето на растежния хормон от хипофизата. Количеството на този  хормон намалява след 35-та година. Затова,особено след тази възраст, ядките и семената са истинска благодат за нашия мозък.

КРЪСТОЦВЕТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ – Броколите, карфиолът и брюкселското зеле са богати на холин, важен нутриент за здравето на мозъка и за паметта. Холинът предшественик на ацетилхолина, който способства за правилното протичане на мозъчните процеси. С възрастта количеството холин, отделяно от нашия организъм, намалява, поради което и невро-химичното му въздействие отслабва. Консумацията на кръстоцветни зеленчуци е препоръчително с оглед повишаване продукцията на ацетилхолин и подобряване на мозъчната функция. Други източници на холин са – яйцата, соята, фъстъците, зелето, зеленият фасул и черният дроб. Черният дроб съдържа лецитин, който е източник на холин.

МОНОНЕНАСИТЕНИ МАЗНИНИ – Мононенаситени са есенциалните мастни киселини и гамалиноленовата киселина които имат решаващо значение за мозъчното развитие и функция . Маслото от маслини, сусам, бадеми, ленено семе, рибата са богати на мононенаситени мазнини и са отличен избор за доброто здравословно състояние на мозъка. Установено е, че рискът от развитието на болестта на Алцхаймер е силно редуциран при хора, консумиращи храна, богата на  ненаситени и нехидрогенирани мазнини.

ХРАНИ СЪДЪРЖАЩИ L-карнитин – Свързаните с възрастта проблеми на паметта често се дължат на отлагането на плаки, които влошават мозъчното кръвообращение. L-карнитинът – аминокиселина, която се образува в черния дроб, подобрява мозъчната циркулация.Добри източници на L- карнитин са риба, пилешко, жито, авокадо, мляко и ферментирали соеви зърна.

МИКРОВОДОРАСЛИ – Хранителните добавки от синьозелени водорасли са много богати на белтъчини, витамини и минерали, които включени в ежедневната диета осигуряват нормална и добра мозъчна функция.

ЗЕЛЕН ЧАЙ – Той възпрепятства отделянето на ензим, намиран при болестта на Алцхаймер. Зеленият чай е богат на полифеноли, които пречат на преждевременното мозъчно остаряване. Достатъчни са две чаши дневно.

БИЛКИ – Между многото билки, препоръчвани за подобряване на мозъчната дейност, най-леснодостъпна е гинко билоба.