ПЛОДОВ СОК - ФРЕШ

фрешПрясно изцеденият плодов или зеленчуков сок е удоволствие по всяко време на годината, но с изобилието си от свежи плодове и зеленчуци есента е идеалната възможност. Диетолозите обаче предупреждават да подхождаме правилно към кулинарната процедура.

Фрешът е концентрат от витамини, микроелементи и биологично активни вещества. Полезните вещества в 1 чаша са почти толкова, колкото в 1 кг. плодове или зеленчуци – не всеки е готов да изконсумира подобно количество, а чашата сок се пресушава с лекота. Освен това  фрешът  доставя на организма полезните вещества във форма, която се усвоява добре. Смята се дори, че фрешът е по-чист от самите плодове, защото при изцеждането по-голямата част от пестицидите и тежките метали се задържат в твърдите остатъци.

 

Фрешът обаче има и минуси. Свежите сокове съдържат много въглехидрати и ако заменят всички останали напитки, има опасност от бързо наддаване на теглото. Съдържащите се в тях органични киселини пък са заплаха за зъбите – отначало те се размекват, а впоследствие и разрушават емайла им. Гастроентеролозите допълват, че микрофлората на много хора не винаги се справя с високата концентрация на биологично активни вещества и етерични масла. Киселите сокове повишават киселеността на стомашния сок, което е важно при гастрит и язвена болест.

 

Не е изяснено докрай и как се отразяват на организма биохимичните вещества при продължително и системно пиене на фреш. Сокът от моркови например съдържа голямо количество бета каротин, които в умерени дози е полезен за имунитета, зрението и кожата, но в голямо количество претоварва черният дроб и могат да възникнат нежелани последици.

 

Най-добра очевидно се оказва ”златната среда” и спазването на определени правила. Най-полезен е сокът от свежи, а не от залежали в магазина плодове. Плодовият фреш съдържа повече витамини, зеленчуковият – повече органични соли. В миксовете полезни вещества се допълват добре, а агресивното им действие взаимно се неутрализира.

 

Соковете трябва да се пият 30-40 минути преди ядене или между храненията /особено сокове от сладки плодове/. Иначе могат да предизвикат подуване на корема. Внимание – гроздовият сок предизвиква мигновен изблик на инсулин, което влияе отрицателно на панкреаса, а фрешът от цитрусови плодове е противопоказен при приемане на лекарства. За да не бъдат увредени зъбите, препоръчително е да се пият със сламка.