ПЕТЪР ДЪНОВ РЕЦЕПТИ ЗА ЗДРАВЕ

Учителят Петър Дънов е един от най-великите лечители на България. Той е предал на поколенията създадената от него система за хранене, прочистване на организма, режим на живот, мислене и чувстване, защото много от болестите идват именно заради подтиснати отрицателни емоции.

”Две причини произвеждат болести и страдания. Едната е физическа – неправилното хранене и дишане, а втората е психична- неправилно мислене и чувстване. Много от болестите се дължат на смущения в чувствата, а други на смущения на ума. Когато болестите се дължат на умствени смущения, те засягат мускулната система и белите дробове. Когато смущенията са повече от чувствен характер, те засягат сърцето, черния дроб, дихателната система и кръвоносните съдове. Мислите на човека проникват в междумолекулното пространство на мозъчната нервна система, а чувствата – в междумолекулното пространство на нервната система. Ако някой човек не даде възможност на  мисълта си да се реализира, тя ще предизвика взрив в мозъчната нервна система. Ако пък подпуши някое свое чувство, то ще предизвика взрив в симпатичната нервна система” , пише в една от книгите си Учителят Петър Дънов.

Дисхармоничните мисли стават причина за разстройване на мозъчната нервна система, ”подпушените” чувства разстройват симпатичната нервна система, а постъпките които нарушават душевния комфорт, разтройват мускулната и костната система. Болести като ревматизъм, ишиас, главоболие и др. са резултат от ”подпушване” в чувствата. Най-добрият лек срещу това е да се освободи пътя на Любовта – към близките. Подтискането на чувствата води и до аномалия във функциите на сърцето, вследствие на което пулсът се изменя.

”НЯМА ПО СИЛНА ОТРОВА ОТ ОТРИЦАТЕЛНИТЕ МИСЛИ, ЧУВСТА И СЪСТОЯНИЯ НА ЧОВЕКА. Страхът, омразата, съмнението, подозрението са такива отрови. Те са утайки, които се наслояват в кръвта и я тровят, открил е още през миналия век лечителя.

Когато човек се тревожи много, тревогата предизвиква сътресение най-напред на стомашната му система, от там се предава на дробовете, от тях на мозъка и стига до очния нерв. Щом очният нерв отслабне, човек постепенно започва да губи зрението си.

Храносмилането освен органичен е и психичен процес. Забелязано е, че добрите мисли и чувства се отразяват благотворно върху храносмилателната система, а лошите – обратно. Лакомството и преяждането разстройват стомашната система. А когато стомахът не работи, и мозъчната система се разстройва.

Една от причините за болестите е натрупването на енергия на някои места повече отколкото трябва. Всяка лоша дума се отразява вредно върху черния дроб. Ако той не работи нормално, се разстройва и нервната система, както и храносмилането.

Когато не можете лесно да заспите, причината за това е излишната енергия в мозъка. За да се освободите от нея, трябва да правите такива упражнения, чрез които да я отправите по другите части на тялото. Едно такова упражнение е да концентрирате мисълта си към върха на носа и в продължение на 5 минути да измивате краката си с топла вода преди да си легнете, за да накарате част от кръвта да слезе надолу. Щом се увеличи умствената дейност на човека, намалява дейността на физическото му тяло. Тази е причината, задето повечето хора са нервни. За да не се изтощава нервната система, част от умствените сили, трябва да се ”прелеят в сърцето” – много актуално звучат и днес думите на Петър Дънов.

Човекът още не се е научил да ходи правилно – той се тресе, вследствие на което става сътресение на гръбначния мозък. Това сътресение се предава на главния мозък, а от там на цялата нервна система. След това хората се чудят защо са нервни.

ТОПЛАТА ВОДА Е ИЗВОР НА ЖИВОТА – ”Липсата на вода в организма прави човека нервен и сух. Той започва да се дразни, става рязък и готов да се сърди и кара с всички. Елексирът на живота е топлата вода. Най-мощното лекарство в света е горещата вода. Чрез нея се отделят токсините от организма. Горещата вода приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него ” напътства българите още преди столетие Учителя Петър Дънов. За да бъде здрав човек трябва да пие на гладно от 100 до 150 мл. на ден гореща вода. Вода , която съдържа органични примеси, се отразява зле на организма. Човек трябва поне два пъти в седмицата да предизвиква изпотяване чрез пиене на гореща вода, в която може да изстиска няколко капки лимонов сок.

ПЕТЪР ДЪНОВ