Перфектният чай от джинджифил

Перфектният чай от джинджифил

Перфектният чай от джинджифил

Джинджифилът  е растение, чиито произход е от Азия от районите на Китай и Индия. През 13 век джинджифилът е пренесен в Европа от известният мореплавател Марко Поло. В днешно време джинджифилът е изключително популярно растение, което намира широко приложение, както в бита, така и в медицината. Растението се използва за приготвяне на чай.

Чай от джинджифил

За приготвяне на вкусен и полезен чай от джинджифил е най-добре да се използват пресни корени от растението. Когато корена от джинджифил е пресен, той има само малки люспи, които лесно се излющват с помощта на нож, ако обаче корена на растението джинджифил е по-стар, той образува твърда кора, която трябва да бъде изрязана.

За приготвянето на чай от джинджифил, може да използвате и съхраняван на прах корен или изсушен на лентички. Въпреки, това за по-добри вкусови качества и аромат ви препоръчваме чая от джинджифил да бъде приготвен от пресни корени.

Пресният джинджифил има характерен остър според някои леко лютив вкус и аромат наподобяващ лимон. Изключително вълшебство е да се пие чай от джинджифил.

Джинджифил хранителна стойност

В 100 g корен джинджифил се съдържат:
Енергия: 80 kcal;
Въглехидрати: 17,77 g;
Захар: 1,7 g;
Диетични фибри: 2 g;
Мазнина: 0,75 g;
Протеин: 1,82 g;

Също така в корена от джинджифил има изобилие от витамини от група Б и витамин C.

Чай от джинджифил при грип и настинка

Чая от джинджифил е изключително полезен при остри вирусни заболявания и обикновена настинка. Чаят от джинджифил действа стабилизиращо и укрепващо на имунната система. Корена от джинджифил е богат на етерични масла, които забързват метаболизма на човек, за това чая от джинджифил се препоръчва за отслабване. Чай от джинджифил освен при настинка и грип може да се пие при стомашни проблеми и гадене. А при заболявания като пневмония, бронхит дори и бронхиална астма оказва положително въздействие върху пациентите.

Как да си приготвим чай от джинджифил

За да приготвите вкусен и ароматен чай от корен от джинджифил е нужно да нарежете на ситно или да настържете около 100г. джинджифил, смесете го с една супена лъжица мед, и сока от половин лимон. Залейте джинджифилът с вряла вода и оставате за около 10 минути да се попари, след това сервирайте. Чая от джинджифил се пие горещ.

Чай от джинджифил