Пчелен прашец за здраве и дълголетие

Пчелен прашец за здраве и дълголетие

pchelen prashecСравнително малко са производителите, а и консуматорите на пчелен прашец в България. Може би малко от българите са запознати с големите ползи от пчелният прашец. Този прашец е продукт на майката природа в резултат от дейността на пчелите. Едно пчелно семейство може да произведе до 30 килограма пчелен прашец. Този прашец е храната на пчелите и успешно се използва за хранителна добавка и при много хора. Едва обаче 6 килограма от общото произведено от пчелите прашец може да бъде отнет за ползване от човека.

Пчелен прашец какво представлява

Първичния произход на този прашец е цветният прашец. Този цветен прашец се събира от пчелите работнички, той полепва по краката им и се преработва от самите пчели, докато се получи малки гранули. Размерите на гранулите са много малки, а цветът на пчелния прашец е жълт. Нюансите могат да бъдат от бледо жълто, до тъмно преминаващо в оранжево. Основното количество пчелен прашец се произвежда от пчелите през пролетните месец – април, май и юни, когато е най-обилния цъфтеж на растителните видове. Всеки, който има желание може да закупи пчелен прашец от аптеката, в последно време се среща и в някои от по-големите хранителни магазини, а не лоша идея е, ако имате познат пчелар да закупите директно от него пчелен прашец.

Пчелния прашец е полезна храна

Консумацията на една лъжичка пчелен прашец ще вдигне имунната ви система и ще ви предпази от настинка и грип. Всяка гранула пчелен прашец е изпълнена с елексир от здравословни съставки. На първо място ще отбележим, че в прашеца съдържанието на белтъци е много високо то може да достигне до 40%, във всеки пчелен прашец има високо съдържание на основни витамини, каквито са витамин C, витамин A и витамин В, а за капак на всичко съдържа и фолиева киселина. Освен на витамини прашеца от пчели е богат и на минерални вещества като фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и прочие.

Продукта пчелен прашец е познат и като средство за отслабване. Причината за това се крие в богатия набор от ензими, който се съдържа в прашеца. Тези ензими подобряват храносмилането, намаляват подуването на стомаха поради тази причина е добре да се добавя малко пчелен прашец към храната, която консумираме.

Пчелен прашец и неговия вкус

Когато говорим за вкус на пчелния прашец, трябва да уточним, че вкусът му зависи до голяма степен от растенията, от които е събиран. Лично на мен най-много ми харесва пчелен прашец събиран от липа, но на повечето опаковки не се упоменава от кой район са събирали прашец пчелите. Въпреки това вкусът на пчелния прашец е приятен сладникав.

Пчелен прашец – доза

Препоръчителната дневна доза за приема е около 15 гр. за възрастен човек. Не е хубаво да се нахвърляте върху него въпреки, че е богат на хранителни вещества прекомерната употреба на пчелен прашец има и своите странични ефекти като повишаване на кръвното. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които имат алергия. Въпреки че изключително рядко се среща някои хора имат алергия към пчелния прашец. Преди да започнат консумацията на този продукт е добре тези хора да се консултират с личния си лекар!

Пчелен прашец