Отслабване със зелен чай

zelen chaiПрез 2005г. за първи път в България навлезе използването на зелен чай за отслабване, след това популярността на тази напитка набира все по-голяма популярност сред жените, които искат да отслабнат. Но идеята за използване на чай за редуциране на теглото не е от 5г., а корените са още по-древни. Чай като напитка в световен мащаб се свързва с 4 държави една европейска и три азиатски, а именно Англия, Китай, Япония и Индия. Богата на антиоксиданти напитка чай днеска присъства в дома на всички хора по света. Дали обаче зеления чай е толкова добър за отслабване и приложението му в различни диети ?

Зелен чай – действие

Зеленият чай се приготвя от листата които се сушат, което е и основната разлика с черния чай (той се ферментира и губи антиоксидантното си действие). Зеления чай може да се използва в различен спектър от болести и проблеми на тялото. Както вече беше споменато многократно зеления чай е богат на антиоксиданти, те се идеални като превенция срещу рака, сърдечни болести и други.

Отслабване със зелен чай

Големите компании инвестират милиони за да намерят ефективни средства за редуциране на килограми в тази област попада и зеления чай. Изследванията на зеления чай обаче не могат да бъдат абсолютно категорични. Едни от компаниите изказват мнение, че продукта е безполезен, ако искате да отслабнете. Други са на точно противоположно  зеления чай е най-подходящото средство за отслабване.

Едно от тези изследвания проведено през 2004г. сочи отрицателни резултати в приложението на зелен чай с цел отслабване. Целта на изследването била да се провери дали зеленият чай в комбинация с кофеин ограничава йо-йо ефекта при хора, които са били с наднормено тегло и са отслабнали с между 5 и 10% от телесната си маса. Резултатите от експеримента е, че не се забелязва разлика между двете групи тежи, които са приемали зелен чай и тези, които не са и при двете групи бил на лице йо-йо ефекта. Дори в групата, която приемала кофеин и зелен чай се наблюдавало по-бързо връщане на теглото. Според учените паричната била кофеинът, а не самия зелен чай.

При друг опит за установяване на влиянието на зеления чай върху редуцирането на теглото установява положително влияние на зеления чай. Експеримента се състоял от две групи хора едните пиели зелен чай, другите зелен. Тези, които са пили зелен чай било наблюдавано накаляне на теглото, намаляне на индекса на телесни мазнини, холестерола също бил чувствително занижен.

Зелен чай – дозировка
Зеления чай е билков продукт, но въпреки това той е добре да се приема само като екстракт, а не под формата на билка. Ние ви препоръчваме да приемате до три чаши зелен чай на ден, ако искате да отслабнете с негова помощ. По-честото му приемане е нежелателно особено ако редовно консумирате кафе. Зеления чай е антидиуретик което означава, че обезводнява организма и ако не спазвате препоръчителните дози е възможно да причини не желани странични ефекти и най-вече обезводняване на организма!

Зелен чай за отслабване