ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕ СПОРЕД ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА

ОСНОВНИ  ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕ СПОРЕД ТИБЕТСКАТА МЕДИЦИНА

Според тибетската медицина храната е най-доброто лекарство, но и най-силната отрова. Затова има три строги правила за поведение на трапезата, които  тибетските монаси  стриктно спазват.

ПЪРВОТО гласи, че по време на едно хранене не бива да се ядат повече от два продукта. Но и между тези два продукта може да съществува непоносимост, каквато има например между чесъна и меда, между овнешкото и кайсиите, между свинското и скаридите. Несъвместимите  продукти се консумират разделно, на интервал не по малък от 6 часа.

ВТОРОТО  правило е за правилното съчетаване на храните. В тибетските манастири храната е предимно вегитарианска, като в основата й са зърнените каши, бобовите, зеленчуците и плодовете, макар, че обикновените хора консумират як, кози и овце. Китайската медицина обаче не допуска съвместяване на въглехидратни с белтъчни храни. С месо и риба например не бива да се ядат картофи, хляб, плодове, ориз. Сладкото пък не се смесва с масло, яйца и сирене. В чая и кафето е по добре да не прибавяме мляко.

ТРЕТОТО тибетско правило за т.нар. съзнателно хранене. За да се постигне то, първото условие е да ядете без да говорите и да дъвчете по дълго и внимателно.

Тибетските монаси умеят да контролират процеса на поглъщане на енергия, защото докато се хранят те мислят за тялото си. Наслаждават се на всяка хапка и мислено изпращат всички нейни полезни вещества там, където смятат, че в момента е слабото  място на организма им.

За тибетците всичко с изключение само на чистата изворна вода , е храна, дори чаят. Затова монасите често ‘’закусват’’ с чаша енергизираща и хармонизираща  напитка, приготвена с множество подправки.

Може да си я приготвите от 10-11 цветчета карамфил, 9-11 зрънца кардамон, 1/2ч.л. изсушен млян джинджифил, ½ ч.л. смляно индийско орехче, 2 ч.л. зелен чай и 1 ч.л. черен чай. Кипнете два литра вода и щом заври, първо пуснете в нея карамфила и кардамона, после-джинджифила и зеления чай. След минута прибавете черния чай. Щом кипне отново, сложете индийското орехче. Оставете чая да ври минутка, отстранете го от огъня и запарвайте под капак още 5 минути. Пийте го сутрин на гладно, без захар за ободряване и повдигане на настроението.

ОСНОВНИ  ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕ