Отслабване с ниско въглехидратна диета (НВД)

nisko vyglehidratna dietaСпазването на подобен род Ниско въглехидратни диети има основна цел да намали приема на въглехидрати с храната, като целта е те да бъдат намалени до минимално количество. Под минимално ниво на въглехидрати в тази диета се разбира това количество, което е необходимо за поддържане на постоянно ниво на хормона инсулин. Естествено сред много от вас ще възникне въпроса нали въглехидратите са основен източник на енергия за организма как той ще си набавя енергия при ниско въглехидратна диета. Отговора на тоя въпрос е лесен при спазването на НВД енергията се доставя в резултат на окислението преди всичко на мазнини и по слаба степен на аминокиселини.

Храни при ниско въглехидратни диети

При избора ви на храна за спазване на ниско въглехидратна диета трябва да наблегнете на тези храни, които са богати на мазнини и белтъци и бедни на въглехидрати примери за подходящи храни при НВД са:

риба и морски деликатеси
ядки и семена
месо и месни изделия
мляко и млечни изделия
яйца

Важно е да поддържате нивото на инсулина в норми това се постига като спазвате консумацията на въглехидрати по 1.1 гр. на всеки килограм. ях можете да си набавите от хляб и хлебни изделия, зърнени храни, царевица, ориз и оризови изделия, картофи и пр.
Ако използвате ниско въглехидратната диета с цел отслабване е небходимо да следите плътно приема си на калории като по този начин вие ще може да изчислите колко точно мазнини да приемате и да постигнете плавно отслабване. храни източници на мазнини са:

масла от семена и ядки
Мас
Зехтин
Сирена с масленост над 50%
Кокосово и палмово масло

При спазването на ниско въглехидратна диета се препоръчва редуцирането на плодовете и това е естествено и логично проследимо! Плодовете са богати на въглехидрати и с ниско съдържание на белтъци и мазнини, което ги прави не подходяща храна за ниско въглехидратна диета (НВД). За сметка на това зеленчуците са задължителни при всяко едно хранене и те са основния източник на витамини и минерали през целия период на диетата. Ето защо трябва да ги консумирате при всяко хапване.

Храната при НВД

При ниско въглехидратната диета храната има точно определен начин на консумиране мазната храна задължително трябва да премине подходяща термична обработка. Препоръчва се варена на пара, печена на фурна или на скара. Зеленчуците е препоръчително да се консумират сурови, но може и задушени!

Ниско въглехидратна диета