Недостиг на витамин D

Недостиг на витамин D

Витамин D се нарича още витамин на слънцето, той се синтезира в човешкия организъм, когато кожата е изложена на пряка слънчева светлина, по-малко количество от този витамин, организма си набавя и чрез храната. Недостига на витамин Д, за хората живеещи по нашите ширини, през миналия век е било рядко явление и са били засегнати главно децата, които са родени през зимните месеци. Най-известни в практиката са витамините D2 и D3. В модерния свят все по-често хората страдат от недостиг на витамин D.

Защо има недостиг на Витамин D

Както споменахме по-горе източниците на витамин D са изключително достъпни за всеки един човек, но в 21в. хората прекарват все по-малко време в достъп до пряка слънчева светлина и това води до намаляване на количеството на витамин в организма. Работата в офис и затворени помещения, предвижването с коли, използването на слънце защитни кремове, всичко това води до намалено слънцепоглъщане и съответно невъзможността организма ни да си набави необходимото количество от този витамин.

Опасности при недостиг на Витамин D

Витамините са микронутриенти в организма, които играят важна роля в поддържането на хомеостазата на организма. Трайното отсъствие или продължителният недостиг, на който и да е витамин води до влошаване на здравето.

Витамин D е витамин на опорно двигателната система. Наличието на този витамин е много важно още от най-ранна детска възраст. Както може би знаете недостига на витамин Д в детска възраст води до развитие на заболяването рахит (изкривяване на кости и крайници).

Витамин D е нужен и на хората в работна възраст и възрастните. Трайния недостиг на този витамин води до нарушаване в усвояването на калция и фосфора, това от своя страна води до изменения в плътността на костната система. Съществува хипотеза (все още изследователска), че продължителното отсъствие на витамин D в организма може да доведе до заболяване от рак.

Източници на витамин D
Доказано е, че най-добрият източник на витамин D e слънцето. Слънчевите бани зареждат организма с необходимото му количество от този витамин. Важно условие е обаче да не се използват слънцезащитни кремове, за това ако сте на плажа между 9 и 11ч и слънцето не е толкова силно, може да се печете без слънце защитни кремове. В градски условия се препоръчва разходките на пряка слънчева светлина особено за хората, които работят в затворени помещения.

Както споменахме в началото на статията, този витамин може да се набави и от храната. Храни богати на витамин D са – риба, яйца и черен дроб. Ако след медицински изследвания са ви установили намалени количества на витамин D може да приемате и рибено масло, което е изключително богато на витамина “слънце”

Витамин D