Накисване на сурови ядки, правилният начин да го направим

Накисване на сурови ядки, правилният начин да го направим

Накисване на сурови ядки, правилният начин да го направим

През последните няколко години суровоядството набира все по-големи привърженици. Един от най-важните елементи в здравословната кухня  на суровоядците това е приемането на полезни мазнини от семена и ядки. Освен, че са много полезни, тези хранителни продукти са изключително удобни да са винаги с нас, където и да сме.

Преди да ви обясним как правилно да накиснете ядките и семената, нека да обърнем малко внимание на печените ядки.

След като преминат термична обработка мазнините в ядките, които иначе са изключително полезни, се трансформират, те стават трудни за свързване с водата, а това от своя страна ги прави тежка рана за храносмилателната ни система. Организмът ни трудно усвоява ценните вещества от печените ядки (минерали и витамини). По този начин като печем ядките ние губим ценните им качества и ги превръщаме в най-обикновена храна.

Ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. Тези инхибитори са изключително важни за ядките и семената, но за нас хората, те не са важни, дори пречат на лесното усвояване на пресните ядките и семената. Ролята на ензимите инхибитори е изключително важна при семената. Тези инхибитори пазят семената и ядките от изгниване, когато са в почвата. Действието на тези защитни инхибитори продължава докато условията в околната среда станат подходящи за покълване. Когато ние консумираме директно суровите ядки без да сме ги накиснали тези инхибитори затрудняват усвояването на веществата от ядките, за да заобиколим този механизъм на защита е нужно да накиснем ядките за определено време.

Накиснете ядките и семената.

Когато накиснем ядките и семената във вода, те започват да се “събуждат” започват възродителни процеси в тях, подготвят се за покълване. Започне ли процеса на покълване инхибиторните ензими спират да действат, а на тяхно място се появяват нови ензими, които са полезни не само за семената, но и за нас като техни консуматори. Когато ядката е готова за покълване количеството на глутена намалява, а това я прави значително по лесно разградима в нашия организъм.

Колко време е нужно да се накиснат ядките и семената

Различните видове семена и ядки имат различен период за накисване обикновено нужното време е между 2-12ч., за да сме ви максимално полезни сме ви подготвили кратък списък с времето на накисване на различни семена и ядки.

Време за накисване на семена:

Маково семе се накисва за 2-3ч.
Слънчогледа  се накисва за 2-3ч.
Сусамово семе се накисва за 6-8ч.
Тиквено семе  се накисва за 6-8ч.
Чия семена  се накисват за 30-40мин.

Време за накисване на ядки:

Бадеми накисват се за 8 – 12ч.
Кашу накисва се за 2-3ч.
Лешници накисват се за 8 – 12ч.
Орехи накисват се за 4-6ч.
Бразилски орех НЕ СЕ НАКИСВА!
Макадамия накисва се за 4-6ч.

Време за накисване на бобови:

БОБ накисва се за 12-24ч.
Леща накисва се за 8-12ч.
Нахут накисва се за 12-24ч.

Време за накисване на зърна:
Елда накисва се за 8-12ч.
Лимец накисва се за 8-12ч.
Овес накисва се за 12-24ч.
Амарант накисва се за 12-24ч.
Киона накисва се за 6-8ч.
Ечемик накисва се за 8-12ч.
Бял Ориз накисва се за 12-24ч.
Див Ориз накисва се за 4-6ч.
Просо накисва се за 6-8ч.
Царевица накисва се за 8-12ч.

Съвети за накисване на ядки и семена

Ядките и семената са богати на ензима инхибитор, за това при накисването е добре да се добави малко хималайска сол. добре е да се накиснат в леко хладка вода, като водата трябва да покрие с 1-2 см. ядките. След като престоят в определеното време водата от ядките се изхвърля и се изплакват отново с леко хладка вода.

Съвети за накисване на ядки и семена

При бобовите водата в която ще се киснат трябва да е леко топла, към нея е добре да се добави малко сок от лимон, а някои специалисти препоръчват и сода. Ако желаете може на половината от времето да смените водата, като отново трябва да използвате топла вода и да не забравите да добавите сок от лимон.

Съвети за накисване на зърнени семена

При тях е добре да оставите около 3-4 см. вода над зърната, използва се леко хладка вода. Добавя се малко ябълков оцет, той спомага за по-бързото отделяне на фитинова киселина. Покрий съда с кърпа или капак и остави да се накиснат за определеното време. След това изхвърли водата и ги изплакнете.

Накисване на ядки и семена