НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ПРЕДРАЗПОЛАГА КЪМ ДИАБЕТ

НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ПРЕДРАЗПОЛАГА КЪМ ДИАБЕТ

НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ПРЕДРАЗПОЛАГА КЪМ ДИАБЕТ
Диабета е хронично заболяване , при което  панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или е нарушено действието на инсулина . Тези изменения водят до повишаване на кръвната захар. Диабета е особено коварна  болест защото започва постепенно, без ясно изразена  симптоматика. Години  наред хората дори не подозират, че са болни докато изведнъж не се стигне до повишаване на кръвната захар.

Диабета води до ослепяване, проблеми с бъбреците, проблеми със сърдечносъдовата система.

Обикновено се счита, че диабетът е генетично заложено заболяване. Това е така при 30% от заболелите, но при останалите 70%  диабета се  дължи на начина на живот. Заседналия начин на живот и наднорменото тегло са предпоставка за развитие на диабет. Все повече дебелеем, което се дължи на неправилното хранене – ядем висококалорични храни, съдържащи животински мазнини и храни с ‘’прости’’ захари /глюкоза, фруктоза, лактоза/. Водим заседнал начин на живот и сме подложени на стрес.Застрашени от диабет са и хората с диагноза артериална хипертония, както и жени които са родили бебе над 4 килограма и по време на бременността са имали леко завишени на кръвната захар. Напоследък се установи, че от диабет са застрашени и жени с кисти на яйчниците.

Специалистите съветват тези рискови групи хора редовно да  си изследват кръвната захар, за да може навреме да се хване болестта.
Най-доброто, което може да направите за себе си е да смените начина си на живот. Да се разхождате повече на открито, да спортувате и разбира се да не се консумира много калорична храна.