Моркови - Десет ползи от тях

Моркови - Десет ползи от тях

Моркови – Десет ползи от тях
Всеки от нас обича този оранжев зеленчук, но замисляe ли се колко полезен е той за нашето здраве. В тази кратка статия ще споменем набързо за десете ползи, които носят морковите за нас.

1. Морковите са богати на АНТИОКСИДАНТИ, което забавя стареенето на клетките и ги предпазва от увреждане. Ако сте забелязали, много от продуктите за защита от слънце съдържат имено моркови или бетакартоен!

2. Морковите спомагат за по-добро усвояване на храната, те стимулират отделянето на храносмилателни сокове. По-този начин, ако хапваме редовно моркови, корема ни ще е по-малко подут, излишните газове ще са сведени до минимум!

3. Морковите са безценен източник на витамин А. Този витамин е отговорен за здравата и красива кожа, коса и нокти. Ако често ви се чупят ноктите или кожата ви е суха добавете в менюто си обилни салати с моркови.

4. Морковите спомагат за контрола на кръвната захар, а от тук и ползите в диетата, както знаете кръвната захар определя и чувството на глад.

5. Някои диетолози препоръчват на хората страдащи от белодробни заболявания да хапват моркови, които предпазват системата от инфекции.

6. Морковите са богати на фибри. Фибрите подпомагат работата на дебелото черво и намаляват холестеролът!

7. Морковите са полезни за зъбите. Това е малко познат факт, но когато похапваме моркови ние почистваме зъбите от плаката, която се е натрупала върху тях. А докато дъвчем сладки моркови се отделя по-голямо количество слюнка, чието pH е алкално и това пречи на развитието на лоши бактерии.

8. Морковите са богати на Бета-каротен и лутеин. Това подобрява остротата на зрението ни особено при по-слаба светлина. Луета е полезен за активно спортуващи хора!

9. Морковите както всички кореноплодни са изключително богати на минерални вещества, а те от своя страна имат ключова важна роля за правилни минерален баланс в нашето тяло.

10. Редовното похапване на моркови зарежда тялото ни с ценния витамин А и минерални вещества, това ни спомага по-лесно да се борим с умората!

Моркови