Мюсли една от най-полезните храни

miusliМюсли една от най-полезните храни

В последните 2 години желанието за здравословни храни принуди българския пазар да въведе една от най-полезните и световно признати храни а именно – мюсли. Мюслито представлява един перфектен микс от здравословни и ниско калорични храни.

 

Основна съставка съставка във всяко мюсли са овесените ядки процентното им съотношение е различно в най-честите случай то е около 30%. Овесените ядки са изключително ниски на калории, въглехидрати и мазнини, а в същото време са много богати на минерални вещества. Именно това ги прави една от най-цените съставки във всяко пакетче мюсли. Минералните вещества в овесените ядки имат изключително важно значение за подържането на здрави кости, красива кожа и срещу косопада. Овесени ядки се продават и в отделни пакетчета, а цента на тези пакетчета е ниска за половин килограм цената е под 1лв, но вкусът на тази иначе здравословна храна не е много приятен.

 

Друга съставка в всяко едно мюсли това са пшеничените ядки. Техните съставки са подобни както на овесените ядки. Процентното съдържание в повечето пакетчета мюсли е под 30%. Те също се продават в отделни пакетчета, но вкусът при тях също не е приятен при самостоятелно ядене.

 

Мюслито се различава по останалите съставки.

Почти във всички се среща около 10% корнфлейкс, а останалите проценти са сушени плодове.

Плодовете са безспорно една от съставките на мюслито, която придава очарователният вкус на тази храна. Във абсолютно всички пакетчета мюсли предлагани на нашия пазар основния процент от плодовия състав се заема от стафиди / изсушено грозде /. Стафидите в мюслито придават приятния сладникав вкус. На второ място се нареждат парченца ябълки който са много дребно нарязани и придават добър аромат. Често срещани са изсушените сини сливи. В по екзотичните съответно и по скъпи пакети с мюсли има малък процент тропични плодове, най често това са кръгчета банан, изсушени форми. При други мюслита се срещат различни видове ядки – орехи, лешници или бадеми.

 

Хранителната стойност на 100г. мюсли варира, но стойностите обикновено са в следните граници:

 

Енергийна стойност –  320 kcal

Протеини – 10г.

Въглехидрати – 60г.

Мазнини – 3г.

 

Начини за приготвяне на мюсли има най-разнообразни. От личен опит препоръчвам следната рецепта.

 

4 супени лъжици мюсли се сипват във супена купичка, заливат се с топло прясно мляко и престояват мин 15 мин. След като мюслито се накисни хубаво и омекне е готово за консумация.

Друг широко използван метод за консумация на мюсли е с кисело мляко. При него приготвянето на мюслито е по същият начин само, че времето за престояване е доста по дълго. Най-често мюслито за закуска се приготвя още от предходната вечер.

 

Най-рядко мюсли се приготвя със натурални сокове.