МАГНЕЗИЯТ ПОДМЛАДЯВА ОРГАНИЗМА!

magneziiМагнезият е със сигурност най-актуалният минерал във връзка със здравето на съвременния човек. Магнезият бързо се усвоява, но и лесно се изхвърля, затова изисква постоянен приток от “попълнение”. Всекидневното  необходимо количество от магнезий е  от 400-600 мг. Ензимите са белтъчни молекули, които стимулират всяка химична реакция в организма. Без магнезий стотици от тези ензими просто не могат да си вършат работата.

 

Магнезият допринася за поддържане на здрави имунни и ендокринни  системи, поддържа стабилен сърдечния ритъм, нормална – мускулната функция и здрави – кости. Магнезият подпомага усвояването и обмяната на много други минерали и витамини, на повечето хормони.

 

Магнезият е нужен за запазване целостта на двойната спирала на ДНК, която носи генетична информация и кода за различните белтъци, изграждащи всяка жива телесна структура.

 

Магнезият  предотвратява различни доброкачествени и злокачествени образования. Той е и антистресов минерал, който оказва нормализиращо въздействие върху състоянието на цялата нервна система. Затова при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се неговия сън. Магнезият намалява и нивото на холестерол в кръвта, предпазва от запушване на артериите и вените и от аритмия.

 

Бременните жени и кърмачките имат повишени нужди от магнезий. При бременните жени магнезият едновременно пази здравето на майката и предотвратява недостатъчното развитие на плода, преждевременното раждане и абортите.

 

Здравата клетка е с високо съдържание на магнезий и ниско на калций. Магнезият в известен смисъл е минералът на подмладяването и предпазва от калциране на органите и тъканите, характерно за свързаното със старостта дегенериране на телесния механизъм. Съвременният човек изпитва недостиг от магнезий. Причини за това са т.нар. хапване ‘’на крак’’, както и недоброкачествените продукти – рафинирани, пресолени, препържени и престояли, както и недостигът на сурови растителни продукти – всичко това едновременно не осигурява достатъчен магнезиев внос и намалява способността на тялото да го усвоява.

 

Установено е, че както епизодичната, така и редовната  употреба на алкохол води до сериозен магнезиев дефицит. Усвояемостта на магнезия е рядко над 40% от приетото с храната количество. Често се препоръчва да се увеличи приема на храни който съдържат повече магнезий. Такива са ядките и семената /за предпочитане сурови/, както и зелените зеленчуци.

 

Освен това не става въпрос единствено да се ядат много от полезните храни, но и драстично да се намалят вредните – рафинирани, сладки, солени, тлъсти, агресивно преработени. Също така може да се приложи вътрешен прием на добавки, съдържащи магнезий.

 

НЕ КОНСУМИРАЙТЕ МАРГАРИН И СИРЕНА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ‘’РАСТИТЕЛНИ МАСЛА’’. Тези масла са били растителни преди обработката, но след обработка се превръщат в трансмазнини, които са по-вредни и от маста. Магнезият е много важен през грипния сезон. Магнезият заедно с цинка, селена, витамините С, В6,  подсилва имуннта система.

Магнезий