ЛИМОНЪТ Е УНИВЕРСАЛЕН

ЛИМОНЪТ Е УНИВЕРСАЛЕН

Знаете ли, че лимонът освен за ядене се използва и за доста други неща. Едно от приложенията на лимона е в кулинарията. Благодарение на лимона ястията стават сочни. Печените на скара или грил дробчета стават по-сочни, ако преди приготвянето им се  капне малко сок от лимон.

Нарязаните плодове /ябълки, круши, банани/ не губят цвета си, щом ги поръсите със сок от лимон. Същото важи и за гъбите, и за карфиола. Добавете няколко капки от лимон към водата, в която ги варите.

Изсъхналите стафиди ще възвърнат сочността , ако ги потопите в топла вода с малко лимонов сок. Оставете ги да се киснат половин час.

Когато варите царевица, използвайте сок от лимон вместо сол. Солта втвърдява зърната, докато  лимонът не влияе на твърдостта им, а запазва хубавия жълт цвят.

Лимонът се използва и в домакинството за чистота и блясък.

Ако ви е свършил препаратът за миене на чинии, използвайте сока от половин лимон, разреден с топла вода.

Украшения от сребро най-добре се почистват с лимонов сок. След това трябва да се изплакнат с топла вода. Среброто блесва.

Петна от плесен върху дрехите? Няма страшно! Ще ги отстраните, като ги поръсите с малко сол и няколко капки лимонов сок. След това дрехите се изсушават и се изпират с хладка сапунена вода.

Ако върху дрехите имате неголеми петна ръжда, намокрете ги със затоплен лимонов сок и ги изтрийте с бяла кърпа. После подмийте с вода.

Посивелите бели ризи отново могат да станат снежно бели, ако се изперат с няколко резенчета лимон.

Когато перете чорапи, замърсени откъм петите, добавете към праха за пране и лимонов сок.

И малко за самия лимон…

За да възвърнете свежестта на изсъхналия лимон, трябва да го сложите за момент в топла вода. Така под въздействието на влажността и температурата ципичките веднага омекват.

От лимоните ще изцедите повече сок, ако подържите плода за малко в ръката си и леко мачкате повърхността му.

Ако ви трябва само малко сок, не разрязвайте целия лимон. Набодете го с вилица или друг остър предмет и изстискайте нужното количество сок. Така лимонът по дълго време ще бъде годен за употреба.

ЛИМОН