Лекарства от които се пълнее

lekarstva debeleeneСъществуват препарати, които потискат психомоторните реакции. Понякога дори не забелязваме, че ставаме по бавни и по малко се движим. Освен това лекарствата са способни сериозно да повлияят и на обменните процеси в организма. Забавя се обмяната на веществата и теглото се увеличава. Някои лекарства провокират активно изразходване на хормона на глада, които се нарича грелин. Под негово влияние човек усеща остро желание да яде, мислите му са насочени само върху това. И апетитът му излиза от контрол. Трудно е да се предвиди кои лекарства могат да предизвикат такава реакция на конкретния човек.

ТЕ ПРОВОКИРАТ НАДНОРМЕНИ КИЛОГРАМИ:

 

АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ  – Затлъстяването заради депресия заплашва да се превърне в типичната болест на 21 век. Лекарите знаят, че някои антидепресанти дават такъв страничен ефект като повишен апетит. А в последно време се появиха много нови препарати и не се знаят страничните действия на всеки от тях. Известно е, че към напълняване водят антидепресантите, отнасящи се към клас неврохимически серотонин. Докато човек приема препарати, съдържащи литий, може да качи един килограм за месец. Ако приема трициклични препарати – до 4 кг. пак за месец. Обикновено след оплаквания на пациента за наднормено тегло лекарите заместват едно лекарство с друго или намаляват дозата. Но понякога е необходимо да се преразгледа цялата лечебна схема под наблюдение на квалифициран ендокринолог или невропсихолог.

 

АНТИХИСТАМИННИТЕ ПРЕПАРАТИ И СЪНОТВОРНИТЕ – В някои средства против алергия и нарушен сън се съдържа дифенхидрамин. Това вещество е способно да предизвика мускулна вялост, човек става апатичен, понижава се физическата му активност. Апетитът му напротив, може да се повиши.

 

СТЕРОИДИТЕ – Те се приемат при лечение на ревматични болести и артрит. Под въздействие на стероидите мастните клетки се делят по-бързо и ”изискват” допълнителни калории. В резултат на това се повишава потребността на организма от храна.

 

ПРЕПАРАТИТЕ ЗА НОРМАЛИЗИРАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ – Те могат да окажат странично действие във вид на усещане за обща слабост и понижен тонус. Освен това засилват отмиването на калция от организма. При загуба на енергия организмът се стреми да я запълни с храна, в резултат на което натрупва мастни запаси.

 

ПСИХОТРОПНИТЕ СРЕДСТВА – Те понижават интензивността на обмяната на веществата и стимулират апетита. Понякога пациентите напълняват с 2,5 кг. за две седмици.

 

ВНИМАНИЕ !

По данни на Световната здравна организация в последно време хората по-често страдат от сърдечни болести, бъбречни заболявания, диабет, депресия – това са все болести, предизвикани от хормонални нарушения. И против тези болести се назначават лекарства. Но заради страничните действия  на тези препарати се стига до напълняване и дори до затлъстяване, което на свой ред е провокатор на други болести . По статистика 25 на сто от жените напълняват вследствие приема на лекарства.

 

ПРЕПОРЪКИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ !

Някои специалисти предлагат преди всичко да бъдем внимателни към себе си. Вярно е, че лекарят предписва лекарството, но пациента е този, които усеща индивидуалната си реакция към това лекарство.. За да поддържате нормално тегло, се вслушвайте в себе си, наблюдавайте тялото си. Ако препаратът ви е предписан за определен курс, тогава всяка сутрин се теглете на кантарчето. Ако рязко се повиши апетитът ви, ако качите бързо 2 кг. след приема на лекарството, тогава вече търсете вашия лекуващ лекар. Не е изключено това ваше състояние да се дължи на страничното действие на лекарството. Ако почувствате загуба на енергия, пийте шипкова настойка, пийте поливитамини и пак потърсете лекарска консултация. Специалистът може да ви предпише препарат, които да не позволи да се отмива калция от организма.

Лекарства от които се пълнее