ЛЕЧЕБНОТО ГЛАДУВАНЕ ИМА УНИКАЛЕН ЕФЕКТ

gladЛечението чрез временно гладуване означава периодично въздържане от всякаква храна с изключение на водата, която може да се употребява според нуждата на организма, или частично гладуване чрез въвеждане на 1 или 2 дни седмично на т. нар. дни на разтоварване. Лечението може да се провежда чрез пълно гладуване или ограничаване по отношение на количеството и качеството на храната. Необходимостта от гладуване и продължителността трябва да се определят от лекар в зависимост от здравословното състояние на организма.

Лечението чрез временно гладуване се препоръчва при общо затлъстяване, при високо кръвно налягане, атеросклероза, при някои бъбречни заболявания, жлъчни заболявания, или при остро възпаление  на стомаха и червата, при някои нервни и кожни заболявания. Гладуването вреди при – язва на стомаха и дванадесетопръстника, при тежки случаи на захарна болест, при сърдечни заболявания, при туберкулоза, рак и други изтощителни заболявания.

 

КАК ДА СЕ ГЛАДУВА

1. По време на лечението трябва да се ограничи разходът на енергия, като се избягват тежката физическа работа, излишните движения и др.

 

2. Добре е болният да лежи и спи достатъчно, да се движи умерено – според желанието и възможностите му. Ако е отпаднал и принуден да лежи, движенията могат да се заменят с лек масаж на цялото тяло.

 

3. За пиене се препоръчва прясна, дестилирана вода или с малко мед.

 

4. Вечерно време да се пие и сок от мандарини, портокали, лимон, грозде или от плодове каквито има в момента.При чревни спазми на болния се дава топъл чай от липа или лайка, подсладен малко с мед, и с 10-20 капки лимонов сок. Водата и сокът се пият на глътки и начесто.

 

5. Лечението чрез глад може да се предприеме/но след съвет на лекаря/ през всяко време на годината, но най-подходящи са ранната пролет и есента.

 

6. Децата в повечето случаи не бива да гладуват. Лечение чрез глад при тях се препоръчва само при някои остри стомашно-чревни възпалителни процеси.

 

ПРАВИЛА КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ

В дните, предхождащи гладуването, трябва да се намали постепенно храната. В същите тези предходни дни да се направят очистителни клизми и да се вземе някое очистително средство. В гладните дни се пие чай от джоджен, лайка, липов цвят. Всекидневно се прави по една топла клизма/38 градуса/ Устата и езика се чистят/жабурят/няколко пъти дневно с хладък чай от лайка, зъбите да се измиват с четка. Вечер да се прави краткотрайна /5-10 минути/ топла баня. Повечето от времето да се прекарва в леглото или да се извършват умерени движения, когато състоянието на болния позволява това. Когато се появи много бавен пулс и постоянно повдигане, гладуването трябва да спре. При някои сърдечни, чернодробни и други заболявания е нужна голяма предпазливост. При затлъстяване на сърцето обаче може да се гладува. При някои жлъчни и бъбречни колики/пясък/може да се гладува по дълго време според общото състояние.

 

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ

Както вече се каза, продължителността на лечението, чрез гладуване се определя от лекар, в зависимост от състоянието на болния. Гладуването трябва да се прекрати, ако пациента е неспокоен, ако се появи сърцебиене, изтръпване на пръстите, отпадналост. Гладуването обикновено се провежда двукратно или трикратно през определен период от време. В повечето случаи за лечението са достатъчни само1 до 3 дни, по рядко са нужни 7 дни с частично, а не пълно гладуване, и то по указание на лекаря. Най-често се практикуват т.н. дни на разтоварване – частично гладуване с употреба на определени храни.

 

ЗАХРАНВАНЕТО Е МНОГО ВАЖНО

При краткотрайното гладуване / например при дни на разтоварване/ не са необходими специална подготовка или специален начин на възстановяване на храненето. При по-продължително гладуване, след като то завърши, възстановяването на храненето става постепенно, като обикновено се започва със сурови плодове. Гладуването обикновено завършва вечерта с изяждане на една ябълка и сок от плодове и грозде. На другия ден трябва да се вземе ограничено количество храна, и то без хляб. Едва на втория ден може да се вземе по-плътно ядене, но пак без хляб – картофи, зеленчуци, плодове. Не бива да се мисли, че след гладуването са необходими особено големи количества храна, за да се възстанови организма – тогава ще се загуби лечебната полза от гладуването. Организмът може да си подбере нужните вещества от следните храни – кисело мляко, сирене, краве масло, орехи, овесени ядки, хляб, ориз, картофи, салата, лесно смилаеми зеленчуци.