КЪЛНОВЕТЕ – ХРАНИТЕЛНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ

 

kalnoveТвърде често хората говорят за тях като за ‘’здравословна храна’’. През последните години присъстват неизменно на трапезата като съставна част на множество салати. Тяхното кулинарно богатство е отдавна познато в Азия. Придават балансиран вкус на ястията, дори когато се консумират сурови. Ароматът, с който насищат ястията, ги прави много използвани. Кълновете се възприемат като чудодейна храна, която съдържа в концентриран вид много важни хранителни вещества.

 

 

Прорастването на семената до кълнове е придружено с чувствителна промяна на хранителната им стойност. По време на растежа по-голяма част от въглехидратите и мазнините се оползотворяват. Безспорни са хранителните качества на кълновете, които доставят витамини от група В и желязо, имат слабо съдържание на минерали. Някои от кълновете са с високо съдържание на бета каротин.

 

Кълновете са нискокалорични благодарение на високото съдържание на вода и са добра добавка към диетичното хранене. Тъй като те винаги са пресни – прокълването им отнема няколко дни, те са много вкусни и свежи.

 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

  1. Съхранявайте кълновете в кутия или в неплътно затворени полиетиленови пликове
  2. Херметически затворените кълнове бързо започват да гният.
  3. Не мийте кълновете, преди да започнете да ги съхранявате.
  4. Кълновете са свежи не повече от 3 дни. Проверявайте ги редовно и изхвърлете тези, които са променили цвета си.
  5. Кълновете от соя са най-известните. Те са свежи на вкус, хрупкави са и са богати на мазнини, протеини, минерали и витамини. В това отношение се нареждат на второ след люцерната.
  6. Кълновете засилват имунната система и спомагат срещу стреса.